Науковці виявили в Україні 11 варіантів коронавірусу "Дельта"

Інститут молекулярної біології і генетики НАН на замовлення Ради національної безпеки та оборони провів дослідження щодо штамів коронавірусу, якими найчастіше заражаються українці

Редактор стрічки новин
Науковці виявили в Україні 11 варіантів…
Фото: Інститут молекулярної біології і генетики

За результатами дослідження науковці з'ясували, що в Україні циркулює 11 варіантів коронавірусу штаму "Дельта".

Про це йдеться у повідомленні на сторінці Інституту молекулярної біології і генетики у Facebook, передає Depo.ua.

У жовтні науковці ІМБГ дослідили 75 зразків, зібрані Центром громадського здоров’я МОЗ України наприкінці вересня (з Черкаської обл. – 5 зразків; Чернівецької – 1; Івано-Франківської – 13; Київської – 1; Львівської – 7; Полтавської – 9; Рівненської – 6;  Тернопільської – 4; Запорізької – 2, м. Сєвєродонецьк, Луганщина - 27).

"Проведені науковцями ІМБГ останні дослідження зразків, взятих у хворих на коронавірус з різних регіонів, дають підстави стверджувати: в Україні цілковито панує "Дельта"-штам вірусу SARS-CoV-2.

Майже у 60% зразків - "материнський" варіант "Дельти" B.1.617.2, т. зв. індійський. Водночас вчені виявили ще 10 інших варіантів штаму "Дельта", які походять зі США, з Великої Британії та інших країн Європи, а також з Африки", - зазначають в інституті.

Водночас, як зауважили в інституті, у червні-серпні 2021 року штам "Дельта" було виявлено лише в половині досліджуваних зразків, решта – штам "Альфа", т.зв. "британський", який почав широко розповсюджуватися на початку 2021 року.

"Мутовані варіанти штаму "Дельта" відрізняються критичними змінами у ділянках вірусу, що відповідають за швидкість розмноження вірусу в клітині та реактивність імунної системи людини. Тобто вони швидше розповсюджуються. Існуючі вакцини дієві проти цих штамів", - пояснив керівник проекту, директор Інституту молекулярної біології і генетики, академік Михайло Тукало, закликавши українців якомога швидше вакцинуватися.

У ІМБГ нагадали, що їхні науковці єдині в Україні вивчають мутації коронавірусу за допомогою методу секвенування нового покоління. Загалом від лютого 2021 року до сьогодні науковці ІМБГ проаналізували 159 зразків вірусу SARS-CoV-2, взятих у хворих віком від 13 до 85 років. Майже всі ці пацієнти (95,6%) були госпіталізовані з середньою та важкою формою ковіду.

В Україні виявили 11 мутацій коронавірусу дельтаСеквенування коронавірусів в Україні

Нагадаємо, раніше Кабінет міністрів виділив 67,5 мільйона гривень на закупівлю систем для тестування на коронавірусний штам "Дельта" на рівні регіонів. 

Також повідомлялося, що в Україні хворих на коронавірусну хворобу штаму "Дельта" лікуватимуть за новим протоколом. 

Довідка: Коронавірус штаму "Дельту" вперше виявили в Індії. Штам має дві ключові мутації зовнішньої "спайкової" частини вірусу, яка прикріплюється до клітин людини.

За даними британського Управління громадського здоров'я, штам "Дельта" у 1,6 раза заразніший, ніж штам "Альфа", у 2,26 раза частіше призводить до госпіталізації та у 1,45 раза частіше — до реанімації.

Вакцини проти цієї мутації коронавірусу є ефективними, однак ефективність дещо нижча, ніж щодо попередніх штамів.

Коронавірус "Дельта" в Україні вперше зафіксували у другій половині червня, а вже 28 липня стало відомо про першу смерть від нового типу вірусу. 

Станом на сьогодні коронавірус "Дельта" домінує по всьому світу. На сьогодні 99 відсотків нових випадків коронавірусу пов'язано саме з цим штамом.

Читайте також: Україна на карантині до 31 грудня: Що відбувається (ХРОНІКА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme