Названий кращий осінній продукт для схуднення

Жовтень – вдалий час для заготівлі квашеної капусти. Вона не лише є корисною, а й дуже смачною, особливо, якщо готувати за особливим рецептом. До того ж квашена капуста допомагає схуднути

Журналіст стрічки новин
Названий кращий осінній продукт для схуд…
Фото: Рixabay

Квашена капуста — джерело корисних речовин. У ній містяться вітаміни групи В, А, С, Е, К, а також клітковина, пектини, білок і органічні кислоти. За вмістом аскорбінової кислоти ця страва перевершує навіть лимони. Достатньо з'їдати всього 100 грамів квашеної капусти на день, щоб забезпечити організму добову дозу вітаміну С. Крім цього, всі вітаміни у квашеній капусті позитивно впливають на здоров'я людини. Страва є низькокалорійною, адже містить всього 19 ккал на 100 г. 

Depo.ua розповідає, як зробити квашену капусту більш корисною та ефективною для схуднення.

Яка капуста корисніша

Капуста, яка найчастіше продається в магазинах, не дуже корисна. А ось страва домашнього приготування – чемпіонка серед осінніх заготівель за вмістом вітаміну С і антиоксидантів.

Щоб страва була максимально корисною, посічену білокачанну капусту потрібно пересипати сіллю, дуже щільно утрамбувати в банку, не додаючи води, і покласти прес, – так краще збережеться необхідний у застудний сезон вітамін С. Потім залиште банки на три дні для бродіння (ідеальна температура – 15-20 градусів).

капуста квашена

При бродінні активно виділятиметься молочна кислота – природний консервант, завдяки чому капуста не закисне, а залишиться міцною і хрусткою. Потім перенесіть банки в прохолодніше приміщення, наприклад, на засклений балкон. Повністю готова вона буде приблизно через тиждень.

Чому квашена капуста сприяє схудненню

Вчені називають білокачанну капусту кращим "мінус-калорійним" продуктом. Це значить, що на її перероблення організм витрачає більше енергії, ніж отримує калорій.

У 100 г квашеної капусти всього 19 ккал. При цьому завдяки клітковині вона досить ситна. Також капуста багата тартроновою кислотою, яка гальмує перетворення простих вуглеводів на жир.

квашена капуста сприяє схудненню

Найкраще квашена капуста поєднується з відвареним м'ясом, огірками, картоплею. Найгірші поєднання – гриби, помідори, чорний хліб (у поєднанні з капустою ці продукти дають сильну кислу реакцію, що загрожує печією і нетравленням), молоко (може виникнути здуття живота).

Сидіти на одній лише квашеній капусті не варто, але хороший спосіб скинути кілька зайвих кіло – їсти по 150-200 грамів слабосоленої квашеної капусти замість вечері. А для поліпшення роботи кишківника дуже корисний салат із квашеної капусти з оливковою або нерафінованою соняшниковою олією і дрібкою кмину.

Кому не рекомендується вживати квашену капусту

квашена капуста

Попри те, що в цьому овочі міститься багато корисних компонентів, засолювання капусти може нашкодити людям, які мають:

  • панкреатит;
  • діарею;
  • цукровий діабет;
  • цироз;
  • виразкову хворобу;
  • гастрит з підвищеною кислотністю.

Не варто налягати на квашену капусту при грудному вигодовуванні, оскільки у дитини можуть виникнути кольки та підвищене газоутворення.

Здоровим людям достатньо з'їдати до 200 грамів квашеної капусти, щоб отримувати необхідну порцію корисних речовин. Не варто вживати цю страву більше норми, оскільки в кишечнику можуть активізуватися процеси бродіння, що призведе до надмірного газоутворення.

Квашена капуста швидкого приготування: як зробити смачну страву за 15 хвилин

Капуста в своєму соці

Рецепт квашеної капусти у власному соку досить простий. Капуста у власному соку виходить хрусткою, соковитою і корисною.

Продукти:

  • капуста білокачанна (середня) — 2 шт.;
  • морква — 1 шт.;
  • сіль — 45 г;
  • цукор — 1 ч. л.

Квашена капуста: рецепт покроково

1. Шаткуємо капусту і моркву за допомогою спеціальної терки.

2. В окремій місткості перемішуємо сіль і цукор, щоб процес бродіння відбувся швидше.

3. Посипаємо капусту змішаними сіллю з цукром і розминаємо руками доти, аж поки овоч не почне пускати сік.

4. Перекладаємо капусту в таку місткість, щоб вона щільно заповнила весь простір. Якщо тара буде наполовину порожньою, сік виділятиметься менш інтенсивно.

5. Накриваємо капусту невеликою тарілкою і притискаємо зверху — для цього можна використати банку з водою.

6. Місткість з капустою поміщаємо в більшу тару, щоб туди виділявся сік. Залишаємо кваситись на три дні при кімнатній температурі.

Класичний рецепт квашеної капусти передбачає, що сік почне виділятися вже через добу. Однак овоч може виявитися не соковитим — у такому випадку потрібно долити склянку води і залишити кваситись ще на дві доби.

Нагадаємо, раніше дієтологи назвали найкорисніший продукт для тих, хто худне.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme