Названо дату підвищення цін на електрику

Міністерство енергетики хоче запустити нову модель спеціальних обов’язків (ПСО) на ринку електричної енергії для населення з 1 серпня

Журналіст стрічки новин
Названо дату підвищення цін на електрику…
Фото: Рixabay

Про це міністр енергетики Герман Галущенко повідомив під час спілкування з журналістами в кулуарах Ukraine Reform Conference в Вільнюсі, передає Depo.ua з посиланням на "НВ. Бізнес".

"Буде нова модель. Думаю, ще днів 10 і будемо приймати", – розповів Галущенко.

За його словами, впроваджувати цю модель Міненерго хотіло з 1 липня, однак дату перенесли. Галущенко пояснив це необхідністю підготовки оптимальної моделі ПСО, що не дозволяла зробити волатильність на ринку електроенергії.

"Зараз ми більш-менш бачимо орієнтири, тому що в умовах волатильності, коли ціна е/е падала в деякі періоди і до 30 коп/кВт-год, ми не могли розрахувати нормальну модель, яка б стабілізувала Енергоатом і Укргідроенерго", – заявив міністр.

Він такж підтвердив намір ввести диференційовані тарифи в залежності від обсягу споживання.

"Ми не відмовляємося від тієї базової моделі, про яку говорили раніше. Наполягаємо на диференційованому підході: для вразливих споживачів буде одна ціна, для умовно багатих, які споживають більше, – інша", – розповів Галущенко.

Як відомо, нині вартість електроенергії для населення становить 1,68 гривні за кВт-год. Оскільки цей тариф не покриває витрат, ціна на електрику повинна становити в Київській та Дніпропетровській областях – 2,6-2,96 гривні за кВт-год, в Івано-Франківській та Луганській областях – 3,7-4 гривень за кВт-год.

Нагадаємо, 28 грудня 2020 року Кабінет міністрів на позачерговому засіданні скасував пільговий тариф на електроенергію, який раніше становив 90 коп. за кВт-год на перші 100 кВт-год. Таким чином з 1 січня кожен спожитий кіловат коштує 1,68 грн. Новий тариф мав діяти до 31 березня 2021 року.

За даними Міністерства енергетики, тариф для населення в грудні 2020 року не покривав навіть витрат на доставку електроенергії від електростанцій до кінцевих споживачів.

24 березня 2021 року Кабмін закріпив вартість електроенергії на рівні 1,68 грн за кВт-год.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme