НБУ прогнозує зростання цін на продукти від українського бізнесу

Більша частина українського бізнесу (68%) протягом наступних 12 місяців очікує підняття цін на продукти та послуги власного виробництва

Журналіст стрічки новин
НБУ прогнозує зростання цін на продукти…
Фото: Рixabay

Водночас респонденти назвали головні причини зростання вартості продуктів і послуг. Серед них: ціни на енергоносії (68,5%), ціни на сировину і матеріали (65,4%), а також вартість трудових ресурсів (54,4%),

Крім того, вплинули, курс гривні до іноземних валют (31,3%), ціни на світових ринках (26,5%), податковий тиск (15,6%) й процентної ставки за кредитами (6%). Про це свідчать результати опитування керівників компаній, який Національний банк провів у IV кварталі 2021 року, передає Depo.ua.

"Очікування щодо зростання цін на покупні товари та послуги залишаються високими: баланс відповідей - 90,6% (у III кварталі 2021 року – 85,8%). Також на високому рівні залишається очікування щодо зростання цін на продукцію/послуги власного виробництва: баланс відповідей – 68,0% (у попередньому кварталі – 60,9%)", – пояснили у Нацбанку.

Зазначимо,що квартальне опитування проводилося з 3 листопада 2021 року по 1 грудня 2021 року. В опитуванні взяли участь 688 підприємств з 22 регіонів країни (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, а також Донецької та Луганської областей).

Серед опитаних підприємств:

  • 20,8% – компанії оптової та роздрібної торгівлі;

  • 18,3% – переробної промисловості;

  • 14,7% – сільського господарства;

  • 13,2% – транспорту та зв'язку;

  • 6,7% - добувної промисловості;

  • 4,5% - енерго – та водопостачання;

  • 3,2% - будівництва;

  • 18,6% - інші.

Нагадаємо, 12 січня уряд ухвалив рішення про запровадження державного регулювання цін на низку популярних продуктів. Тепер граничний рівень надбавки на ці розповсюджені товари не повинен перевищувати 10% під час дії карантину.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme