Нідерланди надали притулок двом російським свідкам у справі MH17

Нідерланди надали притулок російській парі, яка втекла з країни та надала покази за справою про збиття MH17

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Нідерланди надали притулок двом російськ…
Фото: Pixabay

Зокрема, російське подружжя після надання інформації про збиття літака MH17 зіткнулося з погрозами для життя з боку спецслужб Росії.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на deVolkskrant.

Зазначається, що пара покинули Росію та втекла до Нідерландів, де тричі просила про притулок. Після декількох відмов жінка звернулася за допомогою до судових органів та мала три розмови в умовах сурової таємності зі Спеціальною групою свідків державної прокуратури.

Уточнюється, що Служба Імміграції та Натуралізації звинуватила росіянку в затягуванні надання показів, оскільки вона свідчила не одразу після прибуття в Нідерланди.

Через декілька місяців державний секретар з питань юстиції та безпеки надіслав адвокату подружжя листа з пропозицією надати повторну заяву про надання притулку. Цього разу Служба схвалила її.

Нагадаємо, 6 вересня стало відомо, що рішення у справі про збитий літак рейсу МН17 Окружний суд Гааги має винести у 2022 році.

Довідка: "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) – Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий на сході України 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 людей. Усі вони загинули.

Раніше нижня палата парламенту Нідерландів наполягала на дослідженні обставин незакриття повітряного простору над Донбасом на момент збиття рейсу МН17, оскільки хотіла отримати більше ясності щодо ролі, яку Україна відіграла у цій катастрофі.

Серед іншого, депутати хотіли знати, чому повітряний простір над зоною конфлікту не був повністю закритий.

У парламенті Нідерландів попросили провести це розслідування ще в жовтні 2019 року. Потім Нідерланди звернулись до Росії та України з проханням про співпрацю. 

Водночас українські урядовці неодноразово заявляли, що Україна діяла відповідно до чинних на той момент правил ІКАО та, спираючись на аналіз наявних ризиків, повідомляла про збройний конфлікт і запроваджувала заборони на польоти цивільної авіації. Спочатку не можна було літати нижче, ніж півтора кілометра, потім нижче від ешелону 7 900 метрів. 14 липня 2014 року Україна запровадила заборону літати нижче 9 800 метрів.

Читайте також: Судовий процес у справі МН17: Що відбувається (ХРОНІКА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme