Нікол Пашинян вдруге став прем'єром Вірменії

Президент Вірменії Армен Саркісян своїм указом призначив на посаду прем'єр-міністра країни Нікола Пашиняна
 

Редактор стрічки новин
Нікол Пашинян вдруге став прем'єром Вірм…
Фото: Facebook Нікола Пашиняна

Декілька місяців Пашинян був виконувачем обов’язків прем’єра після того, як у квітні оголосив про відставку.

Відповідний указ з’явився сьогодні на сайті президента Вірменії передає Depo.ua

Парламентська більшість – фракція "Громадянський договір" раніше офіційно висунула його кандидатом у прем'єри. 

Зазначимо, що сьогодні, 2 серпня, в парламенті Вірменії проходить перше засідання новообраного парламенту. Під час свого виступу на засіданні Саркісян заявив, що першочергове завдання для влади Вірменії – вивести країну з глибокої політичної кризи.

"Першочергове завдання – виключення розколу. Ніхто не може дозволити комусь розділити народ за геополітичними, політичними або будь-якими іншими критеріями", – вважає президент Вірменії.

Політична криза у Вірменії: що про це відомо

З листопада 2020 року у Вірменії тривали акції протесту представників опозиції, яка вимагала відставки прем’єр-міністра Нікола Пашиняна. Його звинувачують у поразці в війні в Нагірному Карабаху, яка загострилася із серпня по листопад 2020 року. За її підсумками Вірменії довелося підписати мирну угоду на вигідних для Азербайджану умовах.

Зокрема, Єреван віддав Баку фактично весь так званий пояс безпеки — це райони Азербайджану, захоплені вірменами під час попередньої війни. Крім припинення вогню, країни домовилися, що в Нагірному Карабаху щонайменше на 5 років розташуються російські миротворці, натомість Вірменія свої сили виведе.

Згодом криза загострилася ще більше через конфлікт Пашиняна з військовим керівництвом країни. 

25 лютого глава Генштабу Вірменії закликав прем'єр-міністра країни Нікола Пашиняна подати у відставку на тлі протестів у країні. Пашинян назвав це спробою військового перевороту і звернувся до президента країни з проханням про звільнення глави Генштабу. Однак президент Вірменії Армен Саркісян відхилив прохання Пашиняна щодо звільнення керівника Генерального штабу Збройних сил країни Оніка Гаспаряна. 

У квітні Пашинян оголосив, що іде у відставку, але виконувати обов'язки прем'єр-міністра країни до позачергових парламентських виборів. 

Нагадаємо, 20 червня у Вірменії відбулися позачергові парламентські вибори. Політична сила "Громадянський договір" прем’єра Нікола Пашиняна отримала перемогу, набравши 53,91% голосів.

Читайте також: Привітання Путіна: Чим Пашинян жертвує заради підтримки Кремля

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme