Німеччина закликає не пов'язувати "Північний потік-2" з російсько-українським конфліктом

У Міністерстві оборони Німеччини закликали не змішувати "Північний потік-2" із конфліктом між Україною та РФ

Журналіст стрічки новин
Німеччина закликає не пов'язувати "Півні…
Фото: Nord Stream

У ФРН вважають "Північний потік-2" суто економічним проектом.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на главу Міноборони Німеччини Крістіне Ламбрехт в інтерв'ю RBB.

"Нам не потрібно втягувати це ("Північний потік-2, – ред.) у цей конфлікт. Нам потрібно вирішити цей конфлікт через переговори. І у нас зараз є така нагода", – наголосила Ламбрехт.

За її словами, не варто використовувати для пошуку рішень "проекти, які із цим зовсім не пов'язані". У Міноборони Німеччини заявили, що така стратегія не спрацює.

Нагадаємо, днями у США заявили про співпрацю з Німеччиною для затримки запуску "Північного потоку-2". Зокрема, запуск газопроводу можуть зупинити, зокрема, у випадку прямої агресії з боку Росії проти України.

Довідка: "Північний потік-2" – проект розширення газогону "Північний потік" у Балтійському морі довжиною 1 234 км, який також б'є по українській ГТС. Початковий проект передбачав будівництво двох ниток газопроводу від Росії до Німеччини (загальною потужністю 55 млрд куб м газу на рік).

Газогін мав проходити через п'ять країн: Росію (118 км), Фінляндію (374 км), Швецію (510 км), Данію (147 км) й Німеччину (85 км). Однак низка західних країн почали виступати проти завершення будівництва водогону та навіть запроваджувати санкції.

Попри це, 10 вересня 2021 року російський "Газпром" оголосив про завершення будівництва газопроводу "Північний потік-2". 13 вересня стало відомо, що німецький регулятор отримав всі необхідні документи для початку процесу сертифікації "Північного потоку-2".  Federal Network Agency (Bundesnetzagentur) (BNA) розпочало процес сертифікації газопроводу "Північний потік-2", який може зайняти до чотирьох місяців. У процесі сертифікації, зокрема, братиме участь польська нафтогазова компанія PGNiG.

1 жовтня у Кремлі не виключили, що терміни запуску "Північного потоку-2" будуть відкладені через зміну влади в Німеччині.

Вже на початку листопада 2021 року Росія офіційно заявила про готовність "Північного потоку - 2" до запуску. Водночас Німеччина призупинила сертифікацію Nord Stream 2 AG і залучила до процесу дві українські компанії.

Голова фракції Європейської народної партії (ЄНП) в Європарламенті Манфред Вебер заявив, якщо Путін застосує зброю проти України, тоді газопроводу "Північний потік-2" – кінець.

16 грудня у Німеччині заявили, що сертифікація "Північного потоку-2" не відбудеться найближчим часом. У першому півріччі 2022 року завершення процедури не очікується.

Водночас на Росії бояться, що "Північний потік-2" можуть взагалі не сертифікувати. Причиною можуть стати заходи США, адже Білий дім розглядає можливість введення санкцій проти російського газопроводу.

Читайте також: Це вам не Меркель: Чому новий німецький уряд хоче застопорити "Північний потік — 2"

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme