Німеччина заявила, що питання вступу України до НАТО не стоїть на порядку денному

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що питання про швидке приєднання України до НАТО не стоїть на порядку денному

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Німеччина заявила, що питання вступу Укр…
Фото: Рixabay

За її словами, Росія знає про це, але продовжує вимагати нерозширення НАТО на схід.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на WAZ.

"На цей момент розширення НАТО на схід взагалі немає. Ось чому у мене була довга розмова з Міністром закордонних справ Росії в Москві", – наголосила вона.

Бербок зазначила, що розповіла Сергію Лаврову про право кожної країни самостійно обирати політичні блоки для захисту. Окрім цього, глава МЗС Німеччини донесла думку, що чинні європейські договори можна переглянути.

"Всі знають, що зараз це не на порядку денному, в тому числі і Росія", – додала вона.

Бербок закликала звернути увагу на врегулювання конфлікту на Донбасі, а не вступ України до НАТО.

Відомо, що США 26 січня надали письмову відповідь Росії від свого імені та імені союзників по НАТО. У відповіді на закиди Росії щодо "гарантій безпеки" йшлося про те, що Україна має право сама визначати своє геополітичне майбутнє, зокрема, і щодо вступу до Альянсу. Також прокоментував передачу відповіді Росії й генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. США розраховують на подальші контакти з Москвою після того, як вона ознайомиться з відповіддю Вашингтона.

Американці також проінформували Україну про те, як саме вони відповіли Росії.

Що вимагає Росія від НАТО і США під "гарантіями безпеки" для неї

Вперше проекти угод з НАТО і США щодо так званий "гарантій безпеки" Росія оприлюднила 17 грудня 2021 року. У них вона пропонує зобов'язатися не створювати загрози військової ескалації в обмін на те, що НАТО відмовиться від розширення на Схід, зокрема – від включення до Альянсу України. Вона висунула вимоги як до НАТО, так і до США. 

Російський проект містить зокрема такі вимоги до НАТО:

  • Учасники, які є державами-членами НАТО, приймають зобов'язання, що унеможливлюють подальше розширення НАТО, у тому числі приєднання України, а також інших держав.

  • НАТО не буде розміщувати додаткові сили та озброєння на території всіх інших держав Європи понад того, що було розміщене на цій території станом на 27 травня 1997 року.

  • НАТО відмовляється від будь-якої військової діяльності на території України, а також інших держав Східної Європи, Закавказзя та Центральної Азії.

  • Заборона на розгортання ракет середньої та малої дальності наземного базування в районах, з яких вони здатні вражати цілі на території інших учасників угоди.

  • Учасники угоди не проводять військових навчань та інших заходів військової діяльності понад бригадний рівень у погодженій прикордонній смузі.

  • Сторони не розглядають одна одну як противники.

Другий документ – проект угоди зі США – містить, серед іншого положення:

  • Росія та США не будуть використовувати територію інших країн для підготовки або здійснення нападу один на одного.

  • Сторони утримаються від присутності бойових кораблів та польотів важких бомбардувальників у районах, звідки вони можуть вражати цілі на території іншої сторони.

  • США зобов'язуються не створювати військові бази у пострадянських країнах, не використовувати їхню військову інфраструктуру.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme