Норвезький терорист Брейвік просить про дострокове звільнення

Норвежець Андерс Брейвік, засуджений до 21 року ув'язнення за вбивство 77 осіб у 2011 році, подав прохання про умовно-дострокове звільнення

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Норвезький терорист Брейвік просить про…
Фото: Pixabay

За словами адвоката терориста, Ойстена Стуррвіка, право просити про дострокове звільнення у випадку з Брейвіком з'являється після 10 років ув'язнення.

При цьому терорист відсидів менший термін, повідомляє Depo.ua із посиланням на Verdens Gang.

Відомо, що його заарештували у липні 2011 року, а вирок йому винесли в серпні 2012.

"Він хоче цього зараз. Він провів в одиночній камері понад вісім років після завершення суду", – заявив адвокат.

Суд розгляне прохання про умовно-дострокове звільнення норвежця. Окрім цього, Брейвік має намір почати новий судовий процес проти держави, вважаючи, що його права утискають. 

Нагадаємо, у червні 2017 року Брейвік скаржився, що його у в'язниці занадто ізолювали.

Того ж місяця стало відомо, що Брейвік офіційно змінив ім'я на Фьотольф Хансен.

11 січня 2017 року повідомлялося, що утримання Брейвіка у тюрмі коштує Норвегії півмільйона євро на рік.

Довідка: Брейвік відбуває покарання у вигляді 21 року позбавлення волі за масове вбивство. 22 липня 2011 року в Урядовому кварталі Осло пролунав вибух. За повідомленнями поліції, закладена в автомобіль Volkswagen радіокерована бомба масою близько 500 кілограмів була виготовлена ​​з сільськогосподарських добрив на основі аміачної селітри і дизельного палива.

Семеро загинули від вибуху на місці, ще один помер в лікарні від отриманих травм, 209 осіб отримали поранення, з них 15 тяжкі. Поліція оточила місце події і закликала всіх покинути центр міста.

Через півтори години після вибуху Брейвік на легковому автомобілі досяг поромної переправи біля острова Утойя. В цей час на острові проходив традиційний молодіжний літній табір правлячої Робочої партії, в якому брали участь 655 людей у віці 14-25 років. Зібравши навколо себе кілька десятків молодих соціал-демократів, він відкрив по ним прицільний вогонь. Було вбито 67 осіб.

Стрілянина, яка тривала близько 73 хвилин, викликала паніку, і багато людей в спробі врятуватися кидалися в воду. Двоє молодих людей потонули. Різні поранення отримали близько 110 людей.

Через дві хвилини після прибуття поліції на острів терорист здався. При цьому його першими словами після затримання були "Я закінчив". Брейвік розстріляв людей, як він сам заявляв, "в знак протесту проти політики мультикультуралізму і мусульманського вторгнення в Європу". У серпні 2012 року він був засуджений до 21 року запобіжного затримання, що є максимальним покаранням у Норвегії.  

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme