Новим президентом ПАРЄ став нідерландський сенатор

Президентом Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) було обрано представника від Нідерландів Тіні Кокса

Ірина Костенко

За Кокса в очільники ПАРЄ проголосували 164 особи. Тоді як кандидатку від України підтримали 80 голосами.

Про це повідомила сама кандидат від України – народний депутат від "Слуги народу" Марія Мезенцева – у своєму Telegram, передає Depo.ua.

"Президентом ПАРЄ був обраний Тіні Кокс. За нього проголосували 164 члени Асамблеї, за мене – 80. Я вважаю, це дуже чудовий результат, який показує, що Асамблея не об‘єднана в питанні мовчазного обрання президента за політичною домовленістю, як це було з 2008 року. Ми можемо і повинні переглядати старі порядки, бо зараз вже 2022 рік, і нові виклики, і нові можливості", – йдеться у дописі.

Мезенцева також подякувала всім, хто підтримав її кандидатуру в президенти ПАРЄ.

"Дякую кожному з 80 хто підтримав мене. Це amazing і це неймовірно… Це історичний момент для України, коли вперше ми мали кандидата в президенти (ПАРЄ, – ред.) від України за всі роки членства, – лише початок нашого шляху до лідерства в Асамблеї", – наголосила вона.

Зазначимо, що кандидатуру Мезенцевої запропонували 40 колег із різних країн та майже усіх партій ПАРЄ, окрім тієї, від якої йшов депутат із Нідерландів.

Нагадаємо, 24 січня у Страсбурзі розпочала роботу зимова сесія Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). Вона триватиме до 28 січня.

Дещо раніше делегація України в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) разом з колегами з інших країн оскаржила повноваження росіян. З 30 необхідних голосів для оскарження повноважень російської делегації у ПАРЄ було набрано 49.

Довідка: Мартінус Йозефус Марія "Тіні" Кокс – нідерландський політик, член Соціалістичної партії, депутат Сенату від цієї партії та голова її фракції в Сенаті з 10 червня 2003 року.

Кокс відомий своєю проросійською позицією у ПАРЄ. Так, у квітні 2019 року він підготував доповідь "Роль і місія ПАРЄ: головні виклики майбутнього", в якій обстоював створення альтернативного механізму запровадження санкцій проти країн, які порушують принципи Ради Європи.

На думку українських делегатів, первісний текст доповіді містив норми, які давали змогу повернути в асамблею делегацію Росії.

10 квітня 2019 року ПАРЄ схвалила резолюцію про підтримку цієї доповіді Кокса, з остаточного тексту якої згадані норми було вилучено.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua