ОАСК ухвалив рішення, яке заблокує обрання голови САП

Окружний адміністративний суд Києва заблокував своїм рішенням проведення конкурсу на посаду голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
ОАСК ухвалив рішення, яке заблокує обран…
Фото: Рixabay

Зокрема, суд скасував порядок роботи конкурсної комісії на обрання голови САП, що може заблокувати процес ухвалення на цю посаду.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу ОАСК.

"За результатами розгляду справи судом було прийнято рішення про часткове задоволення позовних вимог шляхом скасування порядку роботи конкурсної комісії та проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що суд ухвалив рішення через зміни в законодавстві з липня 2015 року. Йдеться про позбавлення комісії повноважень на прийняття оскаржуваного порядку. При цьому законодавчо не був визначений орган, якому такі повноваження б передавалися.

"Відповідно, судом було констатовано наявність прогалини в законодавстві щодо особи, уповноваженої визначати Порядок проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі", – додали у суді.

Своєю чергою в прес-службі Офісу президента прокоментували рішення суду, вказавши, що Банкова зацікавлена у проведенні конкурсу та обранні глави САП до кінця року.

"Звичайно, ми побачили повідомлення про рішення Окружного адміністративного суду міста Києва за позовом одного з колишніх працівників НАБУ щодо процедурних аспектів проведення цього конкурсного відбору. Але наголошуємо, що це рішення суду не є остаточним і його буде детально проаналізовано щодо відповідності вимогам закону. Після цього можна буде робити ґрунтовні висновки стосовно такого рішення. Втім, уже зараз можна впевнено сказати, що п’ятий – завершальний – етап конкурсу може й має відбутися вчасно, згідно з тими календарними орієнтирами, які визначила конкурсна комісія", – наголосили в ОП.

Зауважимо, що ОАСК – це суд першої інстанції, тому його рішення не набувають законної сили до рішення апеляційної інстанції. Тобто конкурс має продовжуватися і завтра, 21 грудня, комісія має обрати керівника САП. Але контрольована Банковою частина комісії може не з'явитися на обрання.

Додамо, що зрив конкурсу на посаду керівника САП нерідко називають руйнуванням відносин України із Заходом на тлі російської агресії.

Нагадаємо, у листопаді ЗМІ повідомили, що підконтрольні президенту Володимиру Зеленському члени конкурсної комісії з відбору глави САП зірвали вирішальний етап конкурсу. Своєю чергою Європейський Союз та США офіційно висловили розчарування незрозумілими та невиправданими затримками в обранні керівника САП України. Сам Зеленський на це заявив, що члени конкурсної комісії мають виконати свій обов'язок.

Відомо, що на посаду керівника САП подалися три недоброчесних працівників НАБУ. Серед них – і кум корупціонера Артема Ситника.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme