Обстріл колонії з українськими полоненими в Оленівці: Прокуратура почала розслідування, а СБУ перехопила розмови рашистів

Офіс генпрокурора розпочав розслідування щодо обстрілу російськими військами колонії в окупованій Оленівці на Донеччині, де утримували українських полонених, зокрема бійців "Азову"

Журналіст відділу новин
Обстріл колонії з українськими полоненим…
Наслідки удару по колонії в Оленівці

Про це повідомляє Офіс генпрокурора, передає Depo.ua.

У колонії утримували як військовополонених, так і цивільних людей. За даними слідства, загинули приблизно 40 людей та ще 130 зазнали поранень. У самопроголошеній "ДНР" заявили про 53 загиблих українців та 75 поранених.

Кримінальну справу відкрили за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України)

СБУ перехопила телефонні розмови, в яких окупанти підтверджують, що саме російські війська винні у цій трагедії. Відповідно до розмов бойовиків, росіяни могли розмістити у приміщенні колонії вибухівку. Зокрема, жоден з очевидців не чув характерного свисту від ракети: вибухи відбувались самі по собі.

Згідно з перехопленнями, окупанти розмістили установки "Град" неподалік колонії та почали стріляти з них по території, підконтрольній Україні. Але обстрілів у відповідь не зафіксували.

Крім того, на відео, поширених пропагандистами, в окремих приміщеннях колонії повністю вціліли вікна. А це свідчить про те, що епіцентр вибуху був всередині знищеної будівлі, а її стіни стримали вибухові хвилі. Попередній аналіз відео свідчить, що такі сліди від вибуху на стінах найбільш імовірно могли залишитись саме через "внутрішнє джерело" вибуху. 

Нагадаємо, російські пропагандисти заявили, що Збройні сили України вдарили по колонії в селищі Оленівка Донецької області, де утримують українських полонених, з реактивних систем залпового вогню HIMARS. Ватажок невизнаної "ДНР" пушилін заявив, що обстріл міг статися через те, що полонені нібито "почали давати свідчення".

У Генштабі ЗСУ заявили, що не завдавали ракетних та артилерійських ударів по районах Оленівки. У Генштабі вважають, що росіяни скоюють воєнні злочини, щоб "приховати тортури над полоненими та розстріли, які здійснили там за наказами окупаційної адміністрації та командування зс рф".

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк наголосив, що в Оленівці немає оперативних військових цілей для української армії, а масштабність та швидкість інформаційної кампанії російських пропагандистів свідчать про те, що це була саме спланована акція рф.

У Патронатній службі полку "Азов" наразі встановлюють імена загиблих та постраждалих. На місце виїхав Міжнародний комітет Червоного Хреста.

Нагадаємо, Генштаб ЗСУ заявив, що окупанти хочуть приховати вбивства полонених у Оленівці.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme