Офіс Зеленського оскаржив рішення Верховного Суду щодо Тупицького

Офіс президента подав апеляцію на рішення Верховного Суду щодо голови КСУ

Редактор стрічки новин
Офіс Зеленського оскаржив рішення Верхов…
Фото: КСУ

Офіс президента оскаржив рішення Верховного Суду щодо скасування указу президента Володимира Зеленського про звільнення Олександра Тупицького з посади судді КСУ. 

Про це повідомив у коментарі радник голови ОП Михайло Подоляк, передає Depo.ua з посиланням на "РБК-Україна".

За його словами, апеляцію розглядатимуть у Великій палаті ВС.

"Якщо вона залишить без змін рішення першої інстанції, то у команди Зеленського не залишиться аргументів, щоб блокувати відновлення екс-глави КСУ", - йдеться в публікації.

Нагадаємо, 14 липня Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду визнав незаконним указ президента Володимира Зеленського від 27 березня поточного року, яким він скасував указ свого попередника Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного Суду.

У президента України назвали повернення посади звільненому екс-голові КСУ Олександрові Тупицькому спротивом частини суддівського корпусу фундаментальній судовій реформі

За даними ЗМІ, ДБР завело кримінальне провадження 15 липня за фактом зловживання владою або службовим становищем, що призвело до тяжких наслідків. Фігуранти справи – п’ять суддів Касаційного адміністративного суду.

Довідка: Президент Володимир Зеленський 29 грудня 2020 року підписав указ про відсторонення Тупицького з посади судді КС терміном на два місяці. 26 лютого Зеленський продовжив відсторонення Тупицького ще на один місяць.

27 березня президент скасував укази екс-президента Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького і Олександра Касмініна суддями КСУ. За словами Зеленського, укази Януковича від 2013 року про призначення Тупицького і Касмініна скасовані за результатами аудиту указів екс-президента, проведеного на виконання рішення РНБО.

Згодом Тупицький оскаржив указ Зеленського про скасування його призначення у Верховному Суді. 

Також відомо, що 28 грудня 2020 року голові КСУ Олександру Тупицькому було повідомлено про підозру у здійсненні впливу на свідка шляхом підкупу, а також в наданні завідомо неправдивих показань свідка.

За даними ЗМІ, Тупицький у період 2006-2010 років (тоді він був районним суддею Донецька) за допомогою впливу та знайомств у суддівському корпусі брав участь у подіях, які призвели до заволодіння майном заводу у місті Зугрес (Донецька область) та, схоже, отримав свою частку у цьому підприємстві через довірену особу. Після цього, вже працюючи заступником голови КСУ, Тупицький намагався відмовити свідка від свідчень правоохоронцям про ці події та заявляв, що хотів би отримати фінансову винагороду за владнання давнього корпоративного конфлікту.

16 липня цього року Олександру Тупицькому оголосили про підозру у незаконному використанні ключа підпису платіжних документів КСУ. 

Читайте також: Війна проти Тупицького: Коли Зеленський захоче розігнати і Верховний Суд

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme