"Омікрон" в Україні: Кількість хворих на коронавірус дітей зросла вдвічі

Новий штам коронавірусу "Омікрон" найбільше поширюється серед молоді та дітей

Надія Клочко

Від початку 2022 року кількість хворих на коронавірус дітей зросла удвічі.

Про це повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко під час години запитань до уряду у Верховній Раді, передає Depo.ua.

Він наголосив, що МОЗ приділяє особливу увагу готовності дитячих лікарень до госпіталізації хворих з коронавірусом.

"Частка дітей до 18 років у загальній структурі захворюваності у 2022 році дійсно зростає. З початку року вона збільшилася вдвічі. Так само як і частка дітей, що займають лікарняні ліжка. Дитячих ліжок зайнято сьогодні близько половини з понад 3600, які виділені на госпіталізацію хворих на коронавірус", – сказав Ляшко.

Проте, за його словами, тривалість перебування у лікарні хворих на COVID-19 дітей скоротилась, як у повірянні з попередніми хвилями, так і в порівнянні з дорослими пацієнтами.

Також, як зазначив міністр, діти значно рідше потребують кисневої підтримки та госпіталізації до реанімаційних відділень.

Ляшко пояснив, чому в умовах поширення коронавірусного штаму "Омікрон" так зросла кількість хворих серед дітей та молоді.

"Через здатність нового штаму коронавірусу "Омікон" до швидкого поширення відповідно зростає і частка хворих серед найбільш активного населення – молоді та дітей, які значну частину свого буденного життя проводять у великих колективах чи в колі друзів. Додатковою причиною може слугувати і те, що за даними наукових досліджень, "Омікрон" більш активно розмножується у верхніх дихальних шляхах, що і є однією з причин більш стрімкого поширення вірусу. Отже, якщо більша кількість вірусу концентрується у носоглотці, йому звідти легше потрапити в аерозолі та крапельки, що розлітаються при диханні чи чханні інфікованої людини", – пояснив міністр, нагадавши про важливість насіння масок, яка прикриває ніс і рот.

Нагадаємо, за минулу добу в Україні зафіксували 34 408 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19. Другий день поспіль виявляють найбільшу кількість нових випадків зараження в Україні від початку пандемії. 

Раніше Національна академія наук України оприлюднила прогноз щодо ситуації з поширенням коронавірусу у найближчі тижні. Відповідно до прогнозу на початку лютого очікуються пікові показники – до 52 тисяч нових випадків зараження коронавірусом на добу.

Читайте також: Україна на карантині до 31 березня: Що відбувається (ХРОНІКА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua