Опозиція М’янми звинувачує Україну в постачанні зброї хунті, "Укроборонпром" каже, що все законно

Опозиція М'янми звинуватила Україну в постачанні зброї місцевій хунті, яка захопила владу внаслідок військового перевороту

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Опозиція М’янми звинувачує Україну в пос…
Фото: Прес-служба "Укроборонпрому"

Йдеться про поставки "Укроборонпромом" та "Укрспецекспортом" до М'янми комплектуючих для танків, літаків та інше озброєння, попри підтримку Україною резолюції ООН про припинення постачання зброї до країни.

Опозиція у М’янмі заявляє, що до експорту зброї з України причетний бізнесмен Аунг Хлаінг Оо, повідомляє Depo.ua із посиланням на Justice for Myanmar.

За словами активістів, у травні цього року компанія "Мотор Січ" відправила до М’янми обладнання для турбореактивних двигунів, а в лютому через компанію "BBC Sky Aviator" інші механічні деталі. Окрім цього, компанії "Yatanarpon Aviation" українці ніби-то продали понад 164 кілограмів запасних частин до літаків.

Втім, "Укроборонпром" запевняє, що всі поставки відбуваються в межах закону. Уточнюється, що до М'янми не поставляють смертельну зброю.

"У 2019—2021 роках експорт товарів (послуг) військового призначення смертельного ураження до М’янми не здійснювався. Строки дії договорів, їхня вартість, обсяги експорту тощо є конфіденційною інформацією та згідно з умовами договору не підлягає розголошенню третій стороні. Експорт товарів військового призначення та подвійного використання до будь-якої країни світу, зокрема М’янми, здійснюється державними підприємствами — учасниками ДК "Укроборонпром" винятково у відповідності з вимогами чинного законодавства та міжнародних зобов’язань України", — пояснили у Держконцерні.

Нагадаємо, 1 лютого у М'янмі військові затримали президентку Аун Сан Су Чжі та інших лідерів держави і захопили владу в країні. У відповідь на це в країні почались масові протести.

20 лютого у М'янмі під час розгону акції протесту проти захоплення влади військовими загинули щонайменше дві людини і ще шестеро отримали травми.

27 лютого у М'янмі поновилися протести проти військового перевороту, під час яких по всій країні було затримано понад 470 людей. 

9 квітня у М'янмі при зіткненнях між мітингувальниками та силовиками загинули 83 людини.

18 червня Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію, яка закликає припинити поставки зброї до М'янми. На підтримку документа висловилися 119 країн, ще 36, включаючи Росію, Китай і Іран, утрималися.

Водночас Радбез ООН, чиї резолюції є обов'язковими до виконання, починаючи з 1 лютого, коли стався путч, і до сих пір не зміг виробити єдиного тексту у зв'язку з тим, що відбувається в М'янмі, обмежуючись лише засудженням насильства в країні.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme