Озонова діра за розмірами стала більшою за Антарктиду

Вчені зафіксували, що цьогоріч діра в озоновому шарі Землі за розмірами перевищила площу Антарктиди

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Озонова діра за розмірами стала більшою…
Фото: Pixabay

За їхніми дослідженнями, цьогорічні розміри озонової діри є більшими, аніж 75% усіх озонових дір, які вчені фіксували з 1979 року.

Виникнення озонової діри є природним явищем, повідомляє Depo.ua із посиланням на The Guardian.

Воно виникає внаслідок того, що Сонце викликає руйнівні процеси в озоновому шарі Землі. Втім, за даними служби моніторингу ім.Коперника, цьогорічна діра "значно більша, ніж звичайна".

"На цьому етапі ми не можемо сказати, як далі буде розвиватися цьогорічна озонова діра. Однак цього року вона надзвичайно подібна до діри 2020 року, коли вона була однією з найглибших та найдовших", – сказав директор служби Вінсент-Анрі Пеуч.

Він додав, що процес формування діри досі триває, і її розмір потенційно буде збільшуватись.

"Протягом наступних тижнів ми продовжуватимемо стежити за її розвитком. Велика або маленька озонова діра у певний рік не обов’язково означає, що загальний процес відновлення шару йде не так, як очікувалося, але це може сигналізувати про те, що потрібно приділити особливу увагу вивченню причин зростання розміру озонової діри", – зауважив Пеуч.

Вчені вважають, що виснаження озонового шару, ймовірно, спричинене штучними газами, які називають фреонами, що вперше були розроблені у 1930-х роках для використання в охолоджувальних системах, а потім використовувались в якості палива в аерозольних балонах.

Нагадаємо, 28 квітня 2020 року озонова діра рекордних розмірів, що з’явилася на початку весни над Арктикою, зникла, а озоновий шар відновився. За словами вчених, діра з’явилася не через діяльність людей, а завдяки надзвичайно сильному полярному вихору над Арктикою.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme