ПАРЄ хоче визнати Придністров’я окупованою територією

Парламентська асамблея Ради Європи розгляне резолюцію про визнання російської збройної агресії проти Молдови у 1992 році та окупації Придністров’я

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
ПАРЄ хоче визнати Придністров’я окупован…
Фото: Parliamentary Assembly of the Council of Europe / Facebook

Йдеться про проект рішення щодо виключення Росії з Ради Європи.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на "Європейську правду".

Зазначається, що депутати подали низку поправок, одна з яких стосується Придністров’я. Зокрема, члени ПАРЄ від Румунії, України, Франції, Естонії, Великої Британії, Грузії та Туреччини запропонували офіційно визнати російську окупацію частини Молдови.

"Це – перше офіційне визнання Придністров’я "окупованою територією" на такому рівні. Досі у Раді Європи у якості найжорсткіших формулювань йшлося про територію "під ефективним контролем РФ". А як правило, документи РЄ та інших організації взагалі уникали формулювань щодо статусу", – наголосили журналісти.

Зауважимо, напередодні стало відомо, що росія проводить приховану мобілізацію й може змусити воювати жителів Придністров'я.

Нагадаємо, наприкінці листопада 2020 року президентка Молдови Мая Санду заговорила про виведення "миротворців" з Придністров'я, на що у Росії різко відреагували

Пізніше президентка Молдови пояснила свою вимогу, назвавши її необхідністю. Однак, у путіна пригрозили, що зміна статусу-кво в Придністров'ї може призвести до серйозної дестабілізації.

31 грудня 2020 року новообрана президентка Молдови Мая Санду заявила, що готова до візиту на Росію для обговорення майбутнього Придністров'я.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme