ПАРЄ розгляне декларацію про небезпеку російського газу

Парламентська асамблея Ради Європи розгляне "письмову деклараційну заяву" про небезпеку російського газу

Максим Карпенко

Росія продукує близько 20% світових викидів метану — найбільше у світі. Викиди метану з російських газопроводів у 2020 році зросли на 40%.

Про це повідомив депутат від фракції "Європейська Солідарність" Олексій Гончаренко у коментарі під час ефіру "Україна 24", пише Depo.ua.

"Я підіймаю тему "Північного потоку-2" і того, що російський газ є брудним, з усіх точок зору: і з точки зору, що на нього фінансується війна і вбивства, як в Україні, так і в Сирії, підриви складів у Чехії і так далі. З точки зору його небезпеки екологічної: Росія – це найбільший у світі виробник метану і забруднювач метаном навколишнього середовища, а метан – це газ, який поруч з вуглекислим газом створює парниковий ефект, глобальне потепління і інші проблеми. Росія – це 20% світових викидів метану", – сказав він.

За його словами, про це потрібно нагадувати європейцям, оскільки вони дуже "опікуються і хвилюються" за питання екології. Гончаренко впевнений, що треба це використовувати, щоб донести до Європи небезпеку російського газу.

"Заява набрала необхідну кількість голосів і буде занесена в документи цієї сесії ПАРЄ як так звана "письмова деклараційна заява", – зазначив депутат.

Відомо, що декларацію підписали більше 20 депутатів делегацій ПАРЄ з Польщі, Великобританії, Литви, Азербайджану, України.

Зауважимо, 13 вересня стало відомо, що німецький регулятор отримав всі необхідні документи для початку процесу сертифікації "Північного потоку-2". Federal Network Agency (Bundesnetzagentur) (BNA) розпочало процес сертифікації російського газопроводу "Північний потік-2", який може зайняти до чотирьох місяців.

Нагадаємо, 31 липня очільник "Нафтогазу" Юрій Вітренко заявив, що Україна не зможе запобігти завершенню будівництва російського газопроводу "Північний потік-2", але зробить все можливе, щоб газогін не був сертифікованим і не зміг запрацювати.

26 серпня НАК "Нафтогаз України" підтвердив, що разом із представниками української влади намагається зупинити сертифікацію "Північного потоку-2".

Читайте також: Поразка, але не кінець: Чому угода про "Північний потік-2" має стати для нас пігулкою від інфантильності

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua