Парламенти Нідерландів і Польщі підтримали Україну на тлі російської загрози

Парламенти Нідерландів і Польщі проголосували за надання підтримки Україні через загрозу російського вторгнення
 

Журналіст відділу новин
Парламенти Нідерландів і Польщі підтрима…
Фото: ShutterStock

У п'ятницю більшість депутатів Палати представників (нижня палата парламенту Нідерландів) і всі одноголосно депутати польського Сенату (верхня палата парламенту Польщі) ухвалили резолюції про підтримку України.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на "Укрінформ" і Gazeta Prawna.

Сенат Польщі одноголосно ухвалив резолюцію про підтримку України. За ухвалення резолюції віддали голоси всі 92 сенатори, які брали участь у голосуванні.

Сенат зазначив, що підтримує політичну та фінансову допомогу Україні, постачання країні зброї та участь солдатів з країн-членів НАТО у підготовці українських військових, оскільки Україна опинилася перед смертельною небезпекою.

"Сьогодні, коли Україна стоїть перед смертельною загрозою – загрозою чергового вторгнення, – особливо важливо, щоб влада Республіки Польща надійно підтримувала нашого сусіда. Без незалежної України немає безпечної Польщі. Вільна Україна – одна з гарантій безпеки Польщі", – йдеться у резолюції.

Сенатори зазначили, що Росія зібрала на кордонах України величезну армію, оснащену танками, важкою артилерією, кораблями та бойовою авіацією, що може призвести до спалаху найбільшого збройного конфлікту з часів Другої світової війни.

Сенат Республіки Польща також впевнений, що діалог з Росією  можливий, однак він не може відбуватися в ситуації військового шантажу, що підриває принцип недоторканності кордонів у Європі.

"Умовою цього діалогу є відведення російських військ від українського кордону", – наголошується в резолюції.

Паралельним курсом у Гаазі Палата представників Нідерландів обговорювала ситуацію в Україні з міністром закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра та міністеркою оборони Кайсою Оллонгрен.

Міністр закордонних справ Нідерландів наголосив, що Нідерланди дуже стурбовані великою кількістю військ на кордонах України.

Міністерка оборони Оллонгрен під час свого виступу наголосила, що найважливішою зброєю з усіх є наша єдність в ЄС. Також вона підкреслила, що Нідерланди є частиною команди, яка може запропонувати допомогу. І у разі, якщо буде вирішено надати Україні військову допомогу, не можна виключати, що нідерландським солдатам доведеться їздити в Україну, бо певні типи військових товарів вимагатимуть певної підготовки. При цьому міністерка оборони наголосила, що "про введення в Україну військових не йдеться".

У ході дебатів більшість партій підтримали рішення про допомогу Україні.

"Ми нехтуємо найголовнішим: чорні грошові потоки треба зупинити. Росіяни мають величезні активи, як у своїй країні, так і за її межами. Ми даємо відсіч їм найкраще, коли б'ємо по їхніх гаманцях", – сказав депутат нижньої палати парламенту Нідерландів Сьєрд Вімер Сьордсма від партії D66 під час свого виступу.

За його словами, Путін хоче повернутися до часів Радянського Союзу, і зупинити його можуть лише великі та важкі санкції.

У свою чергу депутат від партії прем'єр-міністра Марка Рютте VVD (Народна партія за свободу і демократію) Рубен Брекельманс зазначив, що Нідерланди мають бути готовими до "найгіршого" та надати України оборонну зброю на тлі агресії з боку Росії.

"Коли країна стоїть перед такою загрозою, добре переконатися, що вона зможе захистити себе", – сказав він.

У партії PvdA (Трудова партія) Росію також назвали агресором і закликали запровадити суворі санкції.

Натомість Ультраправа Партія свободи (PVV) на чолі з Гіртом Вілдерсом закликала налагодити зв'язки з Росією та думати лише про потреби власної країни. Ця політична сила виступає за ненадання підтримки Україні.

Нагадаємо, 31 січня у парламентарі у Нідерландах виступили за те, щоб надати Україні зброю для захисту від агресії Росії.

2 лютого міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та очільник МЗС Нідерландів Вопке Хукстра узгодили дії задля стримування Росії від подальшої агресії.

Також 2 лютого Рада міністрів Польщі ухвалила рішення передати Україні новітні ПЗРК "Перун" та боєприпаси до них.

Читайте також: Його "батько" збивав росіян: Що за ПЗРК "Перун" дає Україні Польща

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme