Перемовини з Лавровим у Туреччині завершились: Кулеба розповів деталі

В Анталії (Туреччина) завершились перемовини міністра закордонних справ України Кулеби з очільником російського МЗС Сергієм Лавровим

Журналіст відділу новин
Перемовини з Лавровим у Туреччині заверш…
Фото: Прес-служба МЗС

За словами Кулеби, Україна запропонувала гуманітарний коридор із та до Маріуполя, а також режим припинення вогню щонайменше на добу, аби вирішити гуманітарні проблеми цивільних.

Про це він повідомив під час брифінгу за результатами зустрічі, передає Depo.ua.

Водночас російська сторона на це не погодилася.

Кулеба зауважив, що Лавров має провести комунікацію "з тими, хто на Росії ухвалює рішення" щодо гумкоридору.

"На жаль, Лавров був не у позиції вирішувати це. Але він поспілкується зі своїми керівниками", – зазначив урядовець.

Щодо 24-годинного перемир'я домовитись також не вдалось.

"Ми домовились продовжувати зусилля, щоб знайти рішення. Адже коли два керівники МЗС зустрічаються, то вони мають мандат вирішувати важливі проблеми – зупинити війну й припинити страждання цивільних", – пояснив Кулеба.

Він уточнив, що готовий продовжувати перемовини.

"Ми не можемо зупинити війну, якщо країна-агресор не хоче цього робити. Сьогодні я почув, що припинення вогню можливе, якщо Україна виконає умови (президента РФ Володимира, – ред.) Путіна… Однак Україна не здається. Ми шукатимемо дипломатичні рішення, а поки цього не досягнуто, будемо захищати людей від російської агресії… Сподіваюся, що формат, який сьогодні відбувся, матиме продовження. Я готовий до нього, якщо російська сторона буде готова до серйозної, предметної розмови, а не повторення широко розповсюджених і вживаних пропагандистських штампів та наративів про Україну", – підсумував міністр.

Зазначимо, що це – перша зустріч на урядовому рівні від початку повномасштабної війни Росії проти України.

Нагадаємо, 4 березня в Туреччині заявили про готовність до проведення зустрічі очільників МЗС України та Росії. Згодом постійний представник РФ при ООН Геннадій Гатілов підтримав ідею проведення зустрічі глав МЗС Росії Сергія Лаврова та України Дмитра Кулеби в Анталії.

7 березня стало відомо, що Кулеба та Лавров можуть провести переговори в Туреччині вже найближчими днями – 10 березня. Вони обидва підтвердили свою готовність провести переговори на дипломатичному форумі в Анталії.

У четвер, 10 березня, зустріч Кулеби й Лаврова за посередництва Туреччини відбулась. Згідно з інформацією росЗМІ, в Анталії представники України та Росії обговорювали, зокрема, можливість зустрічі двох президентів – Володимира Зеленського та Володимира Путіна.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme