Під тиском Росії одна країна відмовилася від участі у "Кримській платформі", – Данілов

Для Росії "Кримська платформа", зазначив секретар РНБО, є серйозною геополітичною поразкою

Журналіст відділу новин
Під тиском Росії одна країна відмовилася…
Фото: armyinform

Секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу заявив, що Росія продовжує воювати із "Кримською платформою" по усій планеті, намагаючись зменшити кількість учасників саміту.

І, за словами Данілова, одна країна під тиском Росії відмовилася від участі у "Кримські платформі", передає Depo.ua.

Про яку саме країну йдеться, секретар РНБО не уточнив, але після брифінгу додав, що "в сучасному світі нічого приховати не можливо".

Нагадаємо, 19 серпня був оголошений список країн-учасників "Кримської платформи". У ній візьмуть участь 44 держави та міжнародні організації

Які країни будуть представлені на рівні президентів

До Києва 23 серпня прибудуть для участі у саміті "Кримської платформи" очільники таких держав, як Латвія, Литва, Естонія, Польща, Словаччина, Угорщина, Молдова, Словенія, Фінляндія.

Також в "Кримській платформі візьме участь президент Європейської Ради.

Як країни будуть представлені на рівні прем'єрів, глав парламентів та очільників МЗС

До Києва 23 серпня прибудуть для участі у саміті "Кримської платформи" глави урядів таких держав, як: Румунія, Грузія, Хорватія та Швеція.

Дві держави будуть представлені на рівні очільників парламентів — Швейцарія та Чеська Республіка.

14 держав будуть представлені на рівні міністрів закордонних справ: Туреччина, Франція, Німеччина, Іспанія, Італія, Бельгія, Австрія, Нідерланди, Люксембург, Ірландія, Данія, Болгарія, Чорногорія та Північна Македонія.

Дві держави будуть представлені міністрами оборони — Велика Британія і Португалія.

США будуть представлені особистим посланцем президента Джо Байдена і членом уряду — міністром транспорту США.

Норвегію представлятиме державний секретар Міністерства закордонних справ.

Як країни будуть представлені на рівні послів

До Києва 23 серпня прибудуть для участі у саміті "Кримської платформи" посли таких держав, як Нова Зеландія, Мальта, Японія, Австралія, Кіпр, Канада та Греція.

Які організації візьмуть участь у саміті

До Києва 23 серпня прибудуть для участі у саміті "Кримської платформи" представники трьох міжнародних організацій і Європейської комісії.

Єврокомісію представлятиме віце-президент Валдіс Домбровскіс, НАТО – заступник генерального секретаря, Раду Європи — генеральний секретар організації, ГУАМ – генеральний секретар.

"Отже, в цілому — 44 іноземні делегації. Разом з Україною — 45 учасників. Незалежно від рівня представленості, ці країни стають засновниками "Кримської платформи" як держави", – наголосив Кулеба й додав, що в останні дні можливо відбудуться точкові зміни, але вони будуть незначними.

Яка програма саміту

Захід стартуватиме у конгресно-виставковому центрі "Парковий". Він складатиметься з двох частин, першу з яких відкриє співачка Джамала зі знаковою "1944" – піснею про депортацію кримських татар у сталінські часи, що здобула перемогу на "Євробаченні". 

На офіційному сайті заходу програма викладена лаконічно – відкриття, заява президента України Володимира Зеленського і тематичні панелі. Наразі відомо, що панелей буде чотири. Плюс – окреме засідання за участі голів делегацій.

Також відомо, що 23 серпня Верховна Рада збереться на позачергове засідання, щоб ухвалити проект постанови 5775 про звернення до міжнародних партнерів України стосовно "Кримської платформи". Постанова передбачає звернення до ООН, парламентських асамблей Ради Європи, ОБСЄ, НАТО, ОЧЕС, а також до Європейського парламенту, органів влади інших держав щодо посилення  співробітництва в рамках Кримської платформи для протидії агресії Росії. 

Які питання порушуватимуть

Офіційно визначені теми для обговорення – консолідація міжнародної політики невизнання зміни правового статусу Криму, можливості для посилення санкцій проти країни-агресора, захист прав людини, гарантування безпеки в Азово-Чорноморському регіоні, забезпечення дотримання принципу свободи навігації, а також подолання негативних наслідків окупації для екології та економіки регіону. 

Читайте також: Істерика Кремля: В яку пастку Росія втрапила із "Кримською платформою"

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme