Питання №1 – децентралізація: У Раді розповіли, які зараз готуються зміни до Конституції

Команда президента наразі готує низку змін до Конституції
 

Редактор стрічки новин
Питання №1 – децентралізація: У Раді роз…
Фото: Facebook Руслана Стефанчука

Перший заступник голови Верховної ради Руслан Стефанчук розповів, що найважливішим питанням щодо змін до Конституції наразі є децентралізація.

Про це він  сказав у інтерв'ю "РБК-Україна", передає Depo.ua.

За словами заступника голови ВР, у питанні децентралізації влада виходить на фінальний текст – "дійшли згоди вже практично з усіх параметрів, лишилися кілька нюансів".

Зокрема ідеться про питання, чи буде статус юридичної особи в територіальних громад. Адже в умовах України, як зазначив Стефанчук, юридична особа керується не тільки Конституцією, але й іншим законодавством, зокрема

"Як фахівець з цивільного законодавства можу сказати, що у юридичних осіб є таке право як об'єднання, роз'єднання, злиття. Чи не призведе це до сепаратизму на державному рівні, якщо ми надамо такий статус? Це як елементарний приклад", – пояснив він.

Також, за словами заступника голови парламенту, немає згоди щодо таких питань: залишати чи не залишати районні ради, чи є голова органом, чи посадовою особою, бо "тут виникає ціла низка проблем щодо наділення його повноваженнями".

"Важливим є також розв'язання питань щодо процедури розпуску та низка інших. І тому нам треба розв'язати ці питання, щодо яких у нас уже висловлені всі аргументи. Просто необхідно ухвалити політичне рішення", – вважає Стефанчук.

Політик висловив сподівання, що приблизно до кінця вересня законопроект буде внесений до Верховної Ради.

"Зараз стоїть питання завершення юридичного шліфування тексту. І я дуже сподіваюся, що до Дня місцевого самоврядування (7 грудня, – ред.), ми вже спробуємо це питання на якійсь стадії вирішити", – зазначив він.

За словами Стефанчука, для змін до Конституції необхідно дві сесії – якщо законопроект ухвалять у першому читанні на нинішній сесії, то вже в лютому можна буде проголосувати у другому читанні.

Нагадаємо, раніше ЗМІ підрахували, що президент України Володимир Зеленський за весь період свого президентства порушив Конституцію 38 разів

Читайте також: Зміни в Конституції: Коли Зеленський спробує зробити президентсько-парламентську республіку

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme