По $3000 з людини: У Литві розповіли, як режим Лукашенка заробляє на мігрантах з Іраку

Нинішня білоруська влада заробляє на схемі з організацією нелегальної міграції в сусідню Литву

Редактор стрічки новин
По $3000 з людини: У Литві розповіли, як…
Фото: lrt.lt

Про це йдеться у розслідувані порталу національного телерадіомовлення Литви LRT, передає Depo.ua

Зазначається, що режим самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка заробляє не тільки на міграційних візах, поселенні в готелі Мінська, перевезеннях, але і на заставах, що збираються іракськими туристичними агентствами. Для одного громадянина Іраку, який бажає летіти в Білорусь, така застава складає 3000 доларів. Якщо ця людина не повернеться до Іраку, застава залишається в кишені білоруського режиму.

Як розповіли журналістам провідники нелегальних мігрантів в Іраку, ціна поїздки до литовського кордону - від 6 до 15 тисяч доларів. Водночас дається обіцянка, що після прибуття в Литву не виникне проблем з перельотом в інші країни Євросоюзу.

Власник Іракського туроператора Smile Holiday for Travel and Tourism Меєр Сахебран повідомив, що іракські туристи зупиняються тільки в тих готелях, які затвердили уряди Іраку та Білорусі. Це, зокрема, оцінені трьома зірочками "Планета" і "Спутник", чотирма зірочками – Minsk Hotel. І найдорожчі – Crown Plaza Minsk і Marriott Hotel. Водночас обом країнам відомі всі люди, які прилетіли з Іраку до Мінська.

За словами Сахебрана, можливість отримати туристичну візу в Білорусь з'явилася лише 3-4 місяці тому. І хоча вони стали досить легко доступними, кожен, хто їде в Білорусь, має залишити заставу 3000 доларів як гарант. Якщо людина не повертається, ця застава має бути сплачена Білорусі як штраф.

З 2017 року, між Мінськом і Багдадом курсували "Іракські авіалінії". З 10 травня цього року з'явилися ще й регулярні рейси Fly Baghdad. Новий напрямок представляв голова постійної комісії з міжнародних справ парламенту Білорусі Андрій Савіних. Член комітету у закордонних справах парламенту Іраку МутанаАмеєн підтвердив співробітнику LRT, що частина громадян Іраку користується цим туристичним маршрутом, щоб виїхати в країни Європейського Союзу.

Нагадаємо, 13 липня парламент Литви ухвалив резолюцію, котрою визнав зростаючу нелегальну міграцію через Білорусь гібридною агресією. 

Також раніше президент Литви Гітанас Наусєда закликав очільника Польщі Анджея Дуду допомогти із напливом мігрантів з Білорусі

Як відомо, після введення Євросоюзом нового пакету санкцій проти режиму Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що країна не буде контролювати потік біженців, наркотиків і зброї на кордоні з ЄС. Після цього на кордоні Литви кількість нелегальних мігрантів зросла в десятки разів.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme