Порошенку не обрали запобіжний захід: Що вирішив суд

Печерський районний суд міста Києва не обрав запобіжний захід п’ятому президенту та лідеру партії "Європейська Солідарність" Петру Порошенку

Журналіст відділу новин
Порошенку не обрали запобіжний захід: Що…
Фото: Прес-служба "ЄС"

Засідання суду у справі Порошенка розпочалося сьогодні, 17 січня, близько 11:45, оскільки суддя затримався (офіційно початок було заплановано на 11:00).

Про це повідомляє Depo.ua.

О 12:00 суд оголосив перерву до 14:00 на прохання сторони захисту. Адвокат Порошенка Ігор Головань уточнив, що це було необхідно для того, щоб ознайомитись із документами, в яких була викладена підозра лідеру опозиції.

Крім того, Порошенко повідомив, що влада, не маючи для цього правових підстав, зробила спробу незаконно призначити йому безоплатного адвоката. На думку політика, це є відвертою провокацією, тому він звернеться з цього приводу до правоохоронних органів.

За словами юриста Богдана Глядика, якого хотіли залучити до безоплатного захисту Порошенка, лідера "ЄС" планували затримати ще в аеропорту "Жуляни" по прибуттю в Україну. Це випливає з того, що його було залучено до справи "для надання правової допомоги особі, яка затримана". При цьому прибути до свого підопічного адвокат мав об 11:40 саме в аеропорт.

А ось у ДБР заявили, що не призначали безплатного адвоката для Порошенка.

З огляду на всі юридичні нюанси, засідання у справі Порошенка продовжилось дещо пізніше – близько 14:40.

Головань після відновлення засідання заявив, що захисту вдалося ознайомитись із матеріалами справи тією мірою, якою це дозволили відведені судом часові межі.

Сторона захисту оголосила також клопотання щодо повернення справи прокурорам. Порошенко зауважив, що про підозру народному депутату має бути повідомлено особисто голові Верховної Ради, але цього в його випадку не відбулося. Отже, підозрюваним себе лідер "ЄС" не вважає.

"Закон вимагає, щоб генеральний прокурор підписала підозру – вона не підписує. Закон вимагає, щоб голова Верховної Ради був поінформований – він не поінформований. Закон вимагає, що якщо є доручення, то окремим документом має бути визначений прокурорський працівник – він не визначений… Я звертаюся до вас, ваша честь, з клопотанням усунути брутальні порушення законодавства, які описані моїми адвокатами. Справа негайно має бути повернута до прокуратури, а ця макулатура чи туалетні папірці, які вони дали нам на ознайомлення, мають бути повернуті їм, тому що там немає аж нічогісінько", – наголосив Порошенко.

Близько 15:50 в суді було оголошено технічну перерву на 20 хвилин, після чого засідання продовжили. О 17:40 суддя пішов до нарадчої кімнати. Прокурори та сторона захисту повернулися лише після 19:00.

Суддя довгий час не заходив до зали, а о 19:35 мітингарі під будівлею суду повідомили, що йому стало зле, а до суду викликали медиків. Дещо згодом у ЗМІ з посиланням на коментар канцелярії Печерського суду повідомили, що інформація про стан здоров'я судді виявилася неправдою.

Суддя Соколов зайшов до зали лише після 22:30.

За результатами засідання, слідчий суддя Олексій Соколов не оголосив рішення у справі. Засідання перенесли на 19 січня на 14:00.

Нагадаємо, сьогодні, 17 січня, Порошенко повернувся в Україну з міжнародного турне, яке охоплювало п’ять країн. В аеропорту "Київ" імені Ігоря Сікорського ("Жуляни") його зустріли ДБРівці. Вони підійшли до Порошенка під час паспортного контролю. Після контролю п'ятому президентові відмовилися повертати паспорт. 

Представники ДБР заявили, що "проводять слідчі дії" та намагаються вручити повістку. Через деякий час прикордонники, поспілкувавшись з представниками ДБР, все ж повернули Порошенкові паспорт. 

Дещо згодом п'ятий президент прокоментував спробу недопуску його в Україну

У ДБР водночас заявили, що намагалися вручити Порошенкові процесуальні документи – клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та повістки про виклик до Печерського райсуду для його розгляду – однак його оточення "штучно створювало передумови для того, щоб завадити слідчим виконати їх законні дії".

Відомо, що прокуратура вимагала відправити Порошенка під варту з можливістю внесення застави в сумі 1 мільярд гривень.

Довідка: 20 грудня Порошенку висунули підозру у державній зраді у справі про постачання вугілля з непідконтрольного Донбасу. Кримінальну справу проти політика порушили на тлі забезпечення України вугіллям в умовах військового протистояння 2014-2015 років.

21 грудня Порошенко записав відеозвернення, в якому заявив, що перебуває у Польщі й повернеться в Україну із закордонної ділової поїздки в першій половині січня. Також він уточнив, що не з'явиться на допит ДБР. 

Згодом адвокат Ігор Головань повідомив, що Офіс генерального прокурора подав до Печерського районного суду Києва клопотання про арешт майна Порошенка.

6 січня Печерський суд підтримав клопотання Офісу генпрокурора щодо арешту майна Порошенка. Відповідну ухвалу суду було оголошено під час судового засідання. Інформацію про арешт майна Порошенка підтвердили і в Офісі генпрокурора. 

Порошенко ж повідомив, що по поверненню в Україну планує з'явитися на суді та провести зустріч із генпрокуроркою Іриною Венедіктовою.

Читайте також: Порошенко повернувся в Україну: Хроніка подій

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme