Порошенку хотіли призначити безоплатного адвоката: Обіцяє звернутись до правоохоронців через провокацію

П’ятий президент і лідер партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко повідомив, що влада, не маючи для цього правових підстав, зробила спробу незаконно призначити йому безоплатного адвоката

Журналіст відділу новин
Порошенку хотіли призначити безоплатного…
Фото: Facebook Ірини Фріз

На думку Порошенка, призначення йому безоплатного адвоката у справі про держзраду є відвертою провокацією з боку чинної влади.

Про це політик заявив під час засідання в Печерському районному суді міста Києва, передає Depo.ua.

"Ваша честь, я не просто не маю необхідності залучення додаткового адвоката… Я хотів би звернути вашу увагу, що, не маючи для цього жодних правових підстав влада зробила спробу незаконно призначити мені безкоштовного адвоката. Не зважаючи на те, що в мене є адвокати, представлені в судовому засідання", – наголосив він.

Порошенко додав, що з цього приводу звернеться до правоохоронних органів.

"З вимогою провести ретельне розслідування автора і виконавця цих провокацій. Коли намагалися втягнути порядну людину (безоплатного адвоката, – ред.) в сценарій влади позбавлення мене права на захист", – пояснив він.

Політик також попросив суддю Олексія Соколова посприяти у цьому питанні "не тільки щодо відмови в участі безоплатного адвоката, але й дати відповідне доручення – на яких підставах і хто видав доручення адвокату щодо надання мені силоміць таких послуг".

"Це буде привід, який буде предметом окремого обговорення. Але… я наголошую, що не потребую послуг безоплатного адвоката й вимагаю розслідування цієї провокації", – підсумував він.

Нагадаємо, сьогодні, 17 січня, Порошенко повернувся в Україну з міжнародного турне, яке охоплювало п’ять країн. В аеропорту його зустріли ДБРівці. Вони підійшли до Порошенка під час паспортного контролю. Після контролю п'ятому президентові відмовилися повертати паспорт. 

Представники ДБР заявили, що "проводять слідчі дії" та намагаються вручити повістку. Через деякий час прикордонники, поспілкувавшись з представниками ДБР, все ж повернули Порошенкові паспорт. 

Дещо згодом п'ятий президент прокоментував спробу недопуску його в Україну

У ДБР водночас заявили, що намагалися вручити Порошенкові процесуальні документи – клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та повістки про виклик до Печерського райсуду для його розгляду – однак його оточення "штучно створювало передумови для того, щоб завадити слідчим виконати їх законні дії".

Довідка: 20 грудня Порошенку висунули підозру у державній зраді у справі про постачання вугілля з непідконтрольного Донбасу. Кримінальну справу проти політика порушили на тлі забезпечення України вугіллям в умовах військового протистояння 2014-2015 років.

21 грудня Порошенко записав відеозвернення, в якому заявив, що перебуває у Польщі й повернеться в Україну із закордонної ділової поїздки в першій половині січня. Також він уточнив, що не з'явиться на допит ДБР. 

Згодом адвокат Ігор Головань повідомив, що Офіс генерального прокурора подав до Печерського районного суду Києва клопотання про арешт майна Порошенка.

6 січня Печерський суд підтримав клопотання Офісу генпрокурора щодо арешту майна Порошенка. Відповідну ухвалу суду було оголошено під час судового засідання. Інформацію про арешт майна Порошенка підтвердили і в Офісі генпрокурора. 

Порошенко ж повідомив, що по поверненню в Україну планує з'явитися на суді та провести зустріч із генпрокуроркою Іриною Венедіктовою.

Читайте також: Порошенко повернувся в Україну: Хроніка подій

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme