Правозахисники кажуть, що пандемія погіршила ситуацію з правами людини у світі

Пандемія коронавірусу COVID-19 має значний вплив на ситуацію з правами людини у світі

Редактор стрічки новин
Правозахисники кажуть, що пандемія погір…
Фото: Pixabay

Низка авторитарних держав, таких як Китай, Росія та інші запровадили "репресивні закони", які обмежили право на свободу вираження поглядів та змусили замовкнути критиків під час пандемії COVID-19.

Про це йдеться у звіті міжнародної правозахисної організації Amnesty International, передає Depo.ua.

Правозахисники зазначають, що у поєднанні з "потоком дезінформації" по всьому світу, напади на свободу вираження поглядів з боку урядів надали "руйнівний вплив на здатність людей отримувати доступ до точної і своєчасної інформації, щоб допомогти їм впоратися зі зростаючою глобальною кризою в галузі охорони здоров’я.

"Під час пандемії уряди почали безпрецедентну атаку на свободу вираження поглядів, серйозно обмежуючи права людей", – наголошує очільник групи з питань досліджень, адвокації та політики Раджат Хосла.

За його словами, з початку пандемії "комунікаційні канали піддалися нападам, соціальні мережі зазнали цензури, а засоби масової інформації були закриті".

У звіті окремо виділено приховування Китаєм інформації про COVID-19 та репресії проти журналістів, які намагалися привернути увагу громадськості до спалаху хвороби.

Також зазначається, що на Росії чинне законодавство проти так званих "фейкових новин" було розширене в квітні 2020 року через запровадження кримінальної відповідальності за "публічне поширення завідомо неправдивої інформації" в умовах надзвичайних ситуацій. Поправки були описані як частина реакції влади на COVID-19, але Amnesty International заявляє, що ці заходи залишаться в силі і після пандемії.

Amnesty International закликає держави припинити використовувати пандемію як привід замовчувати незалежні звіти, скасувати всі необґрунтовані обмеження права на свободу висловлювання думок та надати достовірну, надійну й доступну інформацію, щоб громадськість могла бути повністю поінформована про пандемію. 

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в ООН вперше за 20 років зафіксували зростання кількості людей, які вимушені жити у злиднях за межею бідності. За 2020 рік кількість таких людей зросла на 120 мільйонів осіб, зокрема, через пандемію коронавірусу.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme