Пристайко заявив, буцімто Україна може відмовитись від заявки на вступ до НАТО

Надзвичайний та повноважний посол України у Великій Британії Вадим Пристайко заявив, нібито Київ "може проявити гнучкість" у питанні щодо НАТО

Журналіст відділу новин
Пристайко заявив, буцімто Україна може в…
Фото: Прес-служба НАТО

Йдеться про заявку України на вступ до НАТО на тлі російської агресії.

Про це Пристайко заявив у коментарі BBC Radio 5 Live, передає Depo.ua.

За його словами, аби запобігти війні з Росією, Україна "може проявити гнучкість" у питанні щодо вступу до НАТО.

"Запитання, яке ставить собі 40-мільйонна країна, як ми виживемо, якщо вони (росіяни, – ред.) прийдуть завтра?" – зауважив Пристайко й додав, що Україна може залишитись беззахисною тоді, коли всі її західні сусіди є членами НАТО.

Згодом ведучий перепитав, чи справді посол мав на увазі, що Україна може відмовитися від вступу в НАТО?

"Ми намагаємось знайти найкращий вихід… Так, ви праві, це те, що записано в нашій Конституції… Я зараз частково йду проти головного документа, який ми маємо. Коли я кажу це, (йдеться про те, – ред.) що ми гнучкі, намагаючись знайти найкращий вихід. Якщо нам доведеться пройти через якісь серйозні поступки, це те, що ми можемо зробити. Безперечно", – наголосив посадовець.

Чи це офіційна позиція української влади, чи його особиста думка, Пристайко не уточнив.

Пристайко заявив, буцімто Україна може відмовитись від заявки на вступ до НАТО

Зазначимо, що дещо раніше в інтерв'ю Liga.net Пристайко зауважив, що Україна "відчуває певний дефіцит розуміння з боку деяких структур в Європі, які налякані Росією".

"І наш рух у ці структури виглядає настільки повільним, що ми змушені шукати інших проектів… Ми не говоримо про альтернативні проекти. Але цей варіант дозволить нам "прямо тут і зараз" розв'язати питання, які ми дійсно сподівалися розв'язати, увійшовши до ЄС і НАТО. Цей процес, м'яко кажучи, затягується", – додав він.

Пристайко визнав, що такий альянс може торкнутися вимірів від військової підтримки до економіки.

"Це, в принципі, не новий формат. Є багато країн, які шукають варіанти, намагаються пов'язувати своє сусідство та оточення меншими (порівняно з НАТО, – ред.) трикутниками, квадратами та іншими геометричними фігурами", – уточнив він.

Пристайко зауважив також, що в України "немає тимчасової лінії, щоб виміряти, як швидко ми рухаємось у бік НАТО".

"Це все відчуття. За моїми відчуттями, позиція щодо членства України кристалізується, і не обов'язково позитивно… Якби ми як прибалти свого часу зрозуміли, і наша політсистема була на цьому сконцентрована, ми б спокійно зайшли до ЄС та НАТО вже наприкінці 90-х. Ми це вікно пропустили і тепер дуже важко просуваємось. Доводиться битися за кожний міліметр", – пояснив посол.

Нагадаємо, раніше президент Росії Володимир Путін заявив, що вступ України до НАТО створить загрозу для безпеки Москви.

Водночас у Пентагоні заявили, що питання щодо членства України в НАТО може вирішуватися виключно державами-членами Альянсу. Прес-секретар Пентагону Джон Кірбі наголосив, що будь-яке рішення про членство в Альянсі стосується конкретної держави й НАТО.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme