Протести у ПАР: Країну захлеснула хвиля мародерств, жертв заворушень уже 72

У Південно-Африканській Республіці (ПАР) кількість загиблих під час масових протестів, які спалахнули через ув'язнення колишнього президента країни Джейкоба Зуми, зросла до 72

Редактор стрічки новин
Протести у ПАР: Країну захлеснула хвиля…
Фото: WrathOfUnicorn/Twitter

Про це повідомляє  Depo.ua з посиланням на The Associated Press та ВВС.

Зокрема, як повідомляється, у провінціях Гаутенг і Квазулу-Натал мітинги переросли в мародерство. Значна кількість нових жертв пов’язані саме з цим. Тисячі людей грабують та спалюють магазини і торгові центри.

Наразі місцева поліція розслідує 27 смертей у Квазулу-Натал і 45 - в Гаутенгу. Більшість людей загинула в тисняві під час розграбування магазинів, дехто ж став жертвою вибухів і стрілянин.

Як повідомляє ВВС, 10 осіб загинули в тисняві під час мародерства в торговельному центрі в Соуето. Також видання розповіло про  випадок, коли з будинку в Дурбані, який загорівся після розграбування магазинів на першому поверсі, викинули дитину і її зловив натовп.

Також у ніч проти вівторка 13 липня мародери увірвалися до приміщення радіостанції Alex FM, вкравши обладнання на суму 5 мільйонів південноафриканських рандів (350 тисяч доларів).

Загалом було розграбовано більше 200 торгових центрів. Кілька ТЦ в Соуето були повністю розграбовані, в них зламані банкомати, ресторани, магазини, де продають алкоголь, і магазини одягу.

Також 13 липня мародери захопили торгові центри у передмісті Йоганнесбурга, зокрема Jabulani Mall і Dobsonville Mall. Окрім того, у селищі Девітон понад сотня людей, зокрема жінки, діти і люди похилого віку, були заарештовані за крадіжки з магазинів на території ТРЦ Mayfair Square.

Дехто з заарештованих стікав кров'ю через травми від розбитого скла і слизької підлоги, залитої вкраденими спиртними напоями, молоком чи миючими засобами.

Правоохоронці намагалися зупинити заворушення за допомогою світлошумових гранат і гумових куль. Місцева влада повідомила про арешт щонайменше 1234 людей, хоча взяти ситуацію під контроль силовикам поки не вдається.

Також через заворушення довелося закрити низку центрів вакцинації проти COVID-19.

Водночас у семи інших провінціях ПАР ситуація залишається стабільною, а поліція перебуває у стані бойової готовності.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Південно-Африканській Республіці почалися масові протести та заворушення через арешт колишнього президента країни Джейкоба Зума. 

29 червня Джейкоб Зума був засуджений до 15 місяців в'язниці за неповагу до судової системи країни - він не з'явився на засідання у справі про корупцію. Це перший випадок в історії ПАР, коли колишній президент був засуджений до тюремного ув'язнення. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme