UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Протести в Казахстані: В Алмати силовики пішли у наступ, президент оголосив режим НС (ВІДЕО)

У найбільшому місті Казахстану Алмати силовики почали готуватися до наступу на учасників акції протесту з використанням важкої техніки

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Протести в Казахстані: В Алмати силовики…
Фото: Telegram- канал "NEXTA"

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв оголосив про режим надзвичайного стану в Алмати та Мангістауській області з 5 по 19 січня.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на Telegram- канал "NEXTA".

Згідно з даними каналу, силовики спочатку готувалися до оборони, але згодом в Алмати перекинули бронетехніку. Після цього спецпідрозділи почали готуватися до наступу на учасників акції протесту. Вулиці завалені димом, на тлі можна почути постріли.

"У зв'язку із загостренням ситуації з метою забезпечення громадської безпеки, відновлення законності та правопорядку, захисту прав і свобод громадян глава держави Касим-Жомарт Токаєв підписав укази про запровадження надзвичайного стану в Мангістауській області та місті Алмати з 5 січня з 01 години 30 хвилин на термін до 00 години 00 хвилин 19 січня 2022 року", – повідомили в адміністрації президента Казахстану.

Зауважимо, дещо раніше мітингарі в Алмати почали трощити автомобілі силовиків. У відповідь спецпризначенці почали кидати гранати та розпилювати сльозогінний газ.

Нагадаємо, протести, які почалися ще 2 січня, перетворилися на масовий мітинг. За цей час декілька разів траплялися сутички між мітингарями та правоохоронцями. Окрім вимог знизити вартість газу, люди хочуть відставки уряду та усунення від політики екс-президента Нурсултана Назарбаєва.

Довідка: Надзвичайний стан – виняткова ситуація, коли під загрозою перебуває "життя нації". Надзвичайний стан повинен бути офіційно проголошений державою. Небезпеку "життя нації" можуть надавати іноземна військова окупація, соціальні заворушення, такі як бунти або інші види внутрішніх розбіжностей, що серйозно загрожують правопорядку в країні.

Міри, які держава може почати по скороченню деяких своїх зобов'язань відповідно до Міжнародного пакту про цивільні і політичні права, повинні відповідати трьом умовам:

  1. Вони повинні бути "заходом, зумовленим крайньою необхідністю ситуації".

  2. Вони не повинні "суперечити іншим зобов'язанням держави міжнародному праву".

  3. Вони не повинні викликати дискримінацію винятково за ознаками раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії або соціального походження.

Додамо, що в Алмати на період надзвичайного стану вводиться комендантська година з 23:00 до 07:00. Комендантом призначено начальника поліції Таймерденова. Також обмежено виїзд та в'їзд до Алмати.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme