Протестний рух поневолених Росією народів зростатиме, – українська розвідка

На Росії зростає розчарованість та розлюченість кремлівською владою серед населення

Редактор стрічки новин
Протестний рух поневолених Росією народі…
Скріншот

За даними військової розвідки України, протестний рух поневолених Росією народів буде лише зростати.

Про це йдеться у повідомленні Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України, передає Depo.ua.

Як приклад спротиву кремлівській владі у ГУР називають протест, який нещодавно влаштували чеченці та представники інших кавказьких народів у Страсбурзі.

"Жорстокі репресії, вбивства та тисячі затримань противників правління авторитарної кремлівської влади не змогли остаточно винищити прагнення окупованих Росією народів до незалежності. Прикладом цього є нещодавня масштабна акція протесту, проведена у Страсбурзі. Щоб взяти участь у мітингу біля будівлі Ради Європи, в місто з’їхалися сотні чеченців з усієї Європи. Люди протестували проти свавілля окупаційної влади Чечні, яка вчиняє злочини проти своїх політичних опонентів та їхніх родичів. Підтримати своїх кавказьких братів приїхали також представники Азербайджану і Грузії. Перед Радою Європи майоріли прапори держав Кавказу", - зазначається у повідомленні.

Учасники протесту також розгорнули 50-метровий державний прапор Чеченської Республіки Ічкерія та, скандуючи "Геть російських окупантів", понесли його вулицями міста.

На думку експертів ГУР МО України, наслідком правління нинішньої кремлівської влади є все більша розчарованість у ній та розлюченість громадян Росії.

"У найближчому майбутньому протестні рухи у РФ зростатимуть не лише в столиці, а й – навіть більшою мірою – в окупованих Москвою національних регіонах", – зазначають у розвідці.

Розвідка України про протестні настрої у Росії

Що відомо про протест чеченців у Страсбурзі

Перед будівлею Ради Європи в Страсбурзі 9 жовтня пройшов мітинг представників чеченської діаспори з країн Євросоюзу. Вони розгорнули спеціально замовлений 50-метровий прапор Чеченської Республіки Ічкерія. Таким чином учасники акції закликали звернути увагу на порушення прав людини в Чечні.

Всього в мітингу взяли участь понад 200 чеченців з Франції, Австрії, Німеччини, Швейцарії, Бельгії, Польщі та інших європейських країн, а також представники Азербайджану і Грузії. Активісти тримали портрети першого президента Ічкерії Джохара Дудаєва.

За підсумками акції ухвалили резолюцію, яку зачитав президент міжнародної асоціації "Мир і права людини", екс-міністр зв'язку Ічкерії Саїд-Емін Ібрагімов, який виступив одним з організаторів мітингу. Документ закликає визнати жертвами російського державного терору всіх мирних чеченців, які постраждали від дій силовиків, припинити викрадення, вбивства і переслідування політичних супротивників режиму в Чечні, провести розслідування за фактами погроз на їхню адресу.

Приводом для акції стали погрози Ахмеду Закаєву, голові Кабінету міністрів Ічкерії у вигнанні. Його родичів змусили обмовити політика.

Нагадаємо, раніше Європейський суд з прав людини визнав Росію винною у тому, що вона недбало розслідування убивство право захисниці Наталії Естемірової. У 90-х роках вона займалася темою порушення прав людини російською владою у Чечні. Довгий час вона очолювала тамтешнє представництво правозахисної організації "Меморіал". Убито її було влітку 2009 року. Естемірову викрали біля її будинку у Грозному, де вона жила. Пізніше тіло правозахисниці знайшли із трьома кульовими пораненнями.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme