Психолог пояснив, чому українці витрачають "Вовину тисячу" саме на книжки

За даними Міністерства економіки, за чотири тижні виплат тисячі гривень за програмою "єПідтримки" найбільше (490 млн грн) вакциновані українці витратили у книгарнях
 

Журналіст відділу новин
Психолог пояснив, чому українці витрачаю…
Фото: ДС

Середньостатистичний громадянин України завжди пристосовується до того, що робить влада і будь-які її починання намагається обернути на свою користь.

Про це розповів психолог Валентин Кім, повідомляє Depo.ua з посиланням на "ДС".

"Безумовно, величезна кількість населення України не має можливості скористатися цією державною ініціативою: Причини всім відомі – відсутність сучасних гаджетів, інтернету, локацій, на яких можна ці гроші витрачати… З іншого боку, у культурних центрах – великих містах, там, де є відповідна інфраструктура, в яку, власне, і намагалися перенаправити гроші – люди успішно цю тисячу витратили", – каже психолог.

Те, що витратити "Вовину тисячу" можна лише на покупку книг, візити в кіно, театр, музей або картинну галерею, абонементи у спортивний клуб та квитки на потяги чи літаки в межах України, Валентин Кім вважає виправданим.

"Я не знаю, наскільки усвідомлено запроваджувалися ці обмеження, але точно знаю, що українці – це нація, яка постійно живе в умовах виживання. І якби не було обмежень, то люди витратили б цю субсидію на гречку чи інші продукти харчування. Одним словом, на те, що б убезпечило їх існування хоча б на деякий час", – резюмує Кім.

За словами психолога, те, що до переліку увійшов бізнес в основному, який представляє індустрію розваг, що найбільше постраждала від карантинних обмежень, аж ніяк не випадковість. Уряд мав його підтримати, проте, щоб уникнути корупційної складової, гроші вирішили спрямовувати не безпосередньо. А так, як то кажуть, і вовки ситі, і вівці цілі. З одного боку, люди мали хоча б мінімальну можливість вибрати, на що саме вони хочуть витратити гроші. З іншого боку, постраждалі галузі отримали від держави грошову допомогу.

"Чим хороша ця модель з суто економічної точки зору? Тим, що гроші дуже швидко повертаються до бюджету. Більше того, з усіх покупок, що зроблені за ці кошти, сплачено всі податки. Можна сказати, що це одне з найкращих рішень чинної нині влади", – вважає Валентин Кім.

Нагадаємо, з початку запуску програми "єПідтримка" громадяни вже витратили майже 1,5 млрд грн з отриманих коштів.

За підрахунками Центру економічної стратегії, з моменту введення "єПідтримки" продаж книжок в Україні зріс на 30%, а до кінця дії програми українські видавництва можуть отримати 760 млн грн.

Довідка: 19 грудня 2021 року в Україні офіційно запрацювала державна програма "єПідтримка", що передбачає виплату 1 тисячі гривень громадянам, які пройшли повну вакцинацію проти COVID-19.

Кошти може отримати кожен громадянин України, котрий досяг 18 років і має в застосунку "Дія" "зелений" сертифікат про вакцинацію.  

Так звану "Вовину тисячу" не можна зняти у банкоматі чи переказати на іншу картку. Ці гроші можна витратити:

  • на купівлю книжок у книгарнях та спеціалізованих інтернет-сайтах;

  • на квитки в кінотеатри;

  • на абонементи у фітнес-клуби та спортзали;

  • на похід у театр чи музей;

  • на придбання ліків у аптеках (опція доступна з січня 2022 року для українців, старше 60 років).

Гроші з електронної картки можна буде використати впродовж чотирьох місяців. В іншому разі невикористані кошти повернуться до державної скарбниці.

Читайте також: Українці почали продавати "Вовину тисячу": Які варіанти пропонують

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme