Путін пропонує спростити надання громадянства Росії для громадян колишнього СРСР

Президент Росії Володимир Путін вніс до Держдуми проект закону "Про громадянство Російської Федерації"

Редактор стрічки новин
Путін пропонує спростити надання громадя…
Фото: Рixabay

Документ пропонує розширити повноваження президента щодо визначення категорій осіб, які мають право на спрощене набуття громадянства Росії.

Як зазначається у документі, президент РФ може визначати категорії таких осіб "не тільки в гуманітарних, а й у будь-яких інших цілях", передає Depo.ua.

Законопроект також передбачає скорочення кількості вимог при набутті громадянства більш ніж до 20 категорій осіб. Зокрема:

  • громадянам колишнього СРСР та їхнім дітям;

  • учасникам держпрограми щодо сприяння добровільному переселенню до Росії осіб, які живуть за кордоном;

  • людям, близькі родичі яких живуть на Росії та є її громадянами;

  • людям, чиї родичі по прямій висхідній лінії постійно проживали на території Російської імперії або СРСР (у межах державного кордону сучасної РФ) та інших категоріях претендентів на російське громадянство.

Спрощене набуття громадянства під час укладання шлюбу передбачено лише у разі наявності у шлюбі спільних дітей (щоб запобігти укладенню фіктивних шлюбів). 

Водночас законопроект запроваджує інститут припинення громадянства Росії замість скасування рішень про прийняття до громадянства. Повноваження президента щодо припинення російського громадянства пропонується передати МВС.

До переліку злочинів, через які зможуть позбавляти російського громадянства тих, хто його раніше отримав, додали тяжкі злочини проти держави та пов'язані з обігом наркотиків. Зокрема, туди внесли статтю про "організацію масових заворушень", а також статті про бандитизм, держзраду та розголошення держтаємниці. Ці причини доповнюють нинішню редакцію закону, яка дозволяє позбавляти громадянства після злочинів за терористичними статтями. 

Нагадаємо, 18 грудня президент України Володимир Зеленський підписав закон про спрощене отримання українського громадянства іноземцями, які захищають Україну в лавах ЗСУ. Документ передбачає подання декларацій про відмову від іноземного громадянства разом із заявою про прийняття до громадянства України особами, які брали участь у захисті територіальної цілісності України.

Він дозволить спростити порядок набуття громадянства України:

  • громадянам Російської Федерації, які зазнали переслідувань через політичні переконання;

  • особам, які проходили (проходять) військову службу за контрактом у ЗСУ;

  • особам, які брали безпосередню участь в АТО/ООС.

Водночас документ не визначає, впродовж якого строку особа, що набула громадянство України, зобов’язується повернути паспорт іноземної держави.

Довідка: 24 квітня 2019 року, після другого туру президентських виборів в Україні, президент РФ Володимир Путін підписав указ, що дає жителям окремих районів Донецької та Луганської областей України право отримати громадянство Росії у спрощеному порядку.

За два роки отримали російське громадянство у спрощеному порядку понад 600 тисяч жителів ОРДЛО. 

У МЗС України закликають міжнародну спільноту жорсткіше реагувати на роздачу російських паспортів на Донбасі, оскільки навіть після його реінтеграції Росія буде намагатися розіграти "карту російського громадянства".

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme