Рада ЄС затвердила €18 млрд допомоги Україні

Рада Євросоюзу досягла згоди щодо законодавчого пакета, який дозволить ЄС виділити 18 мільярдів євро для допомоги Україні протягом 2023 року

Журналіст відділу новин
Рада ЄС затвердила €18 млрд допомоги Укр…

Про це йдеться у повідомленні Ради ЄС, передає Depo.ua.

Пропозиція була ухвалена Радою за допомогою письмової процедури та буде подана до Європейського парламенту для розгляду наступного тижня.

Цей пакет допомоги передбачає 18 мільярдів євро позики для України у 2023 році, а кредити матимуть 10-річний пільговий період. Держави-члени ЄС покриватимуть основну частину процентних витрат коштом зовнішніх цільових доходів. 

Гарантії за цими запозиченнями надаватимуться або з бюджету ЄС, або державами-членами Євросоюзу.

Як зазначають у Раді ЄС, цей пакет хочуть виділити для фінансування невідкладних потреб України, відновлення критичної інфраструктури та початкової підтримки сталого післявоєнного відновлення тощо.

"Україна може розраховувати на ЄС. Ми продовжуватимемо підтримувати Україну, в тому числі фінансово, скільки потрібно. Рішення, яке ми сьогодні ухвалили, означає, що Україна може розраховувати на регулярну фінансову допомогу від ЄС протягом 2023 року", — сказав міністр фінансів Чехії Збинек Станджура.

Нагадаємо, раніше Угорщина заблокувала надання Україні 18 млрд євро від ЄС на зустрічі міністрів фінансів ЄС у Брюсселі, намагаючись протиснути ухвалення рішення для фінансової допомоги своїй країні. Річ у тім, що це рішення вимагало одноголосного ухвалення.

Попри це, єврокомісар з питань бюджету Йоганнес Ган зазначив, що Єврокомісія розгляне, як "запропонувати Україні необхідне рішення вже з січня". Обійти блокування Угорщини можна було б шляхом надання національних бюджетних гарантій від країн ЄС. Але у деяких випадках це потребує схвалення парламенту, що може зайняти деякий час.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme