Рада Європи не радить Україні переписувати Стамбульську конвенцію

Рада Європи не радить Україні вносити зміни до тексту Стамбульської конвенції з метою полегшення її ратифікації

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Рада Європи не радить Україні переписува…
Фото: Pixabay

Таку пораду озвучили після того, як Міністерство соціальної політики України розробило законопроект про ратифікацію Стамбульської конвенції в новій редакції.

Про це заявив голова Офісу Ради Європи в Україні Стен Ньорлов у спеціальному інтерв’ю в рамках V Українського жіночого конгресу, повідомляє "Укрінформ", передає Depo.ua.

Він зазначив, що конвенцію необхідно ратифікувати разом з усіма зобов'язаннями.

"Були приклади, скажімо, у Хорватії, коли народні депутати ухвалювали певні роз’яснювальні документи одночасно з ратифікацією Стамбульської конвенції. Але попри те, що вони додатково роз’яснили свою точку зору з певних питань, у Конвенції немає ніяких винятків і ніяких змін, і ми в жодному разі не рекомендували б це робити", – сказав Ньорлов.

Уточнюється, що зараз триває діалог з народними депутатами щодо ратифікації. Технічно законопроєкт має бути включений до порядку денного Верховної Ради, але це тривалий процес.

"Ми підтримуємо діалог і сподіваємоcя, що цей законопроєкт уже цього року потрапить у парламент на голосування, але не знаю, коли саме це відбудеться", – зауважив він.

Нагадаємо, 27 травня 2020 року Організація Об'єднаних Націй закликала Україну прискорити ратифікацію конвенції Ради Європи "Про запобігання та протидію насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами" (Стамбульська конвенція)

На початку червня того ж року у відповіді на петицію в Офісі президента заявили, що Зеленський внесе на розгляд ВР законопроект про ратифікацію Стамбульської конвенції після відповідних пропозицій Міністерством закордонних справ України.

Довідка: Україна підписала Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству (Стамбульська конвенція) ще 2011 року, але досі не ратифікувала.

Законопроект про ратифікацію Стамбульської конвенції вніс п'ятий президент України Петро Порошенко на розгляд парламенту VIII скликання в листопаді 2016 року. Але оскільки законопроект не був ухвалений у першому читанні за основу, і у зв'язку з припиненням повноважень президента України, який вніс законопроект, відповідно до ч.3 ст.105 регламенту Верховної Ради, його було знято з розгляду 20 травня 2019 року, в день інавгурації президента Володимира Зеленського.

Відомо, що на сьогодні Конвенцію Ради Європи у ЄС не ратифікували Болгарія, Чехія, Угорщина, Ірландія, Латвія, Литва, Люксембург, Словаччина та Велика Британія.

Європейський Союз та Рада Європи закликають Україну ратифікувати її без зволікань. В Україні насильство над жінками залишається однією з найгостріших соціальних проблем: щорічно кількість жертв сягає 1,1 мільйона.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme