Рада підтримала за основу законопроект Зеленського про олігархів

Верховна Рада підтримала за основу з пропозиціями комітету законопроект № 5599 про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)

Журналіст стрічки новин
Рада підтримала за основу законопроект З…

Законопроект підтримали 275 народних депутатів, повідомляє Depo.ua.

Президентський законопроект вносить зміни до низки законів України, якими передбачено створення реєстру олігархів та запроваджує декларування публічними службовцями контактів з особами, включеними до такого реєстру.

Зокрема до реєстру будуть включатись особи, що відповідають таким ознакам:

- бере участь у політичному житті;

- має значний вплив на ЗМІ;

- є кінцевим бенефіціарним природних монополій або займає монопольне становище на загальнодержавному товарному ринку та протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище;

- підтверджена вартість активів особи  перевищує один мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

Таким особам заборонено фінансово підтримувати політичні партії, брати участь в великій приватизації. Також законопроект передбачає притягнення до відповідальності осіб, які мали б подати, але не подали декларацію про контакт.

Вказаний закон буде діяти протягом 10 років.

Нагадаємо, 2 червня президент Володимир Зеленський подав у Верховну Раду проект закону №5599 "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" і визначив його, як невідкладний. Цей законопроект подається президентом, як виконання його передвиборчої обіцянки. Згідно з ним, визначати – хто є олігархом – буде РНБО, головою якого згідно з Конституцією є президент.

Варто відзначити, що президентський законопроект про олігархів розкритикував голова Верховної Ради Дмитро Разумков, який побачив у ньому конфлікт інтересів.

Також президентський законопроект критично оцінили в комітеті ВР з питань інтеграції України до ЄС.

Три опозиційні фракції Верховної Ради – "Європейська Солідарність", "Голос" та "Батьківщина" – розробили спільний законопроект №5599-1 для боротьби з олігархією.

18 червня у Верховній Раді України зареєстрували четвертий закон про олігархів – цього разу від депутатів з фракції "Батьківщина".

30 червня Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендував схвалити за основу законопроект президента Володимира Зеленського про олігархів.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme