Рада підтримала зміни термінів отримання адмінпослуг під час карантину

Верховна Рада ухвалила закон щодо надання українцям адміністративних послуг на час карантину
 

Редактор стрічки новин
Рада підтримала зміни термінів отримання…
Фото: Дмитро Разумков/Facebook

Верховна Рада ухвалила за основу та в цілому законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перебігу строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг під час дії карантину № 5454

За відповідний документ віддали свої голоси 319 народних обранців, передає Depo.ua.

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, документ розроблено, щоб врегулювати питання зупинення перебігу строків звернення за отриманням адміністративних послуг, визначених законом, у разі встановлення Кабінетом міністрів карантину, а також з метою поновлення перебігу строків надання адміністративних послуг, що були призупинені на період встановлення карантину.

Закон посилить права громадян на отримання адмін.послуг, в тому випадку, коли терміни встановлені законодавством були пропущені через карантин – тобто обставину, яка від них прямо не залежить. 

Що пропонує законопроект

  • внести зміни до статті 10 Закону України "Про адміністративні послуги" щодо врегулювання питання зупинення перебігу строків звернення за отриманням адміністративних послуг та строків їх надання, визначених законом, у разі встановлення Кабінетом міністрів України відповідно до закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" карантину на період, необхідний для ліквідації епідемії чи спалаху особливо небезпечної інфекційної хвороби, у тому числі з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-2019);
  • внести зміни до підпункту 3 пункту 2 "Прикінцеві положення" закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)"для відновлення перебігу строків надання адміністративних та інших послуг в умовах карантину.

Автори законопроекту очікують, що ухвалення документа забезпечить виключення положень для можливого зловживання (корупції) посадовими особами відповідного органу під час надання адміністративних послуг, забезпечить прозорі та чіткі правила надання адміністративних послуг, а також дозволить спростити умови ведення господарської діяльності для бізнесу.

Як відомо, 17 березня 2020 року, в самому початку пандемії та карантину в Україні, Верховна Рада було ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямований на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" № 530- IX. Цим законом встановлено, що з дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг та строків надання цих послуг, визначених законом. Від дня припинення карантину перебіг цих строків продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення.

Після набрання чинності цього закону строки надання будь-яких адміністративних та інших послуг, фактично, стали необмеженими, а подані документи для отримання відповідної послуги почали розглядатися суб’єктами надання адміністративних послуг, в деяких випадках, кілька місяців.

Останнім часом суб’єкти надання адміністративних послуг почали затягувати строки розгляду документів, що своєю чергою призвело до збільшення, іноді в декілька разів, строку надання відповідної адміністративної послуги.

Нагадаємо, Кабінет міністрів ухвалив рішення продовжити загальнонаціональний карантин в Україні до 31 грудня

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme