Рада попередньо схвалила закон про медіа: частина депутатів розкритикувала його за антиукраїнські норми

Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт про медіа. Його ухвалення є однією з умов для початку переговорів про вступ України до Євросоюзу

Журналіст відділу новин
Рада попередньо схвалила закон про медіа…
Верховна Рада

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Законопроєкт 2693-д підтримали 233 депутати, зокрема 179 — від "Слуги Народу". Не схвалили проєкт депутати від "Голосу" та "Європейської Солідарності". Крім того, депутати продовжили строки подавання правок до 21 дня.

Ухвалення цього законопроєкту необхідне для початку перемовин щодо вступу до ЄС. Представництво ЄС в Україні підтримувало плани парламенту розглянути його. Законопроєкт має забезпечити конкурентний медіаринок із правилами для всіх, незалежним регулятором та повинен відповідати аудіовізуальній директиві ЄС.

Частина українських депутатів проти нинішньої версії документа. Так, Народний депутат від "Євросолідарності" Володимир В'ятрович пояснює, що зараз у законопроєкті є антиукраїнські норми. Наприклад, скасовується норма, яку ухвалили у червні та яка передбачає обмеження для музики з росії.

Також, за словами депутата, нівелюється перелік людей, що становлять загрозу національній безпеці: "Який упродовж 7 років є дієвим інструментом захисту України від фільмів, серіалів, концертів, гастролей за участі осіб, що підтримують російську агресію".

Крім того, знижується рівень контролю за українською мовою фільмів. Як каже В'ятрович дозволяється практично безкарне порушення на 10% квоти на українські пісні на радіо.

Частина депутатів зверталися до спікера Руслана Стефанчука з закликом зняти законопроєкт із найближчого пленарного засідання, щоб гуманітарний комітет його ще раз розглянув та усунув проблемі норми. Але цього не відбулося.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme