Рада повернула під Prozorro закупівлі для боротьби з COVID-19: Про що йдеться

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №3715, який виключає можливість здійснення закупівель для боротьби з епідемією коронавірусу без використання електронної системи закупівель Prozorro. Позатендерна процедура зберігається для ліків, вакцин медобладнання та інших засобів, необхідних безпосередньо для лікування хворих та профілактики

Редактор стрічки новин
Рада повернула під Prozorro закупівлі дл…
Фото: Дмитро Разумков/Facebook

За відповідний законопроект віддали свої голоси 355 народних депутатів, передає Depo.ua.

Ініціаторкою законопроекту стала народна депутатка із групи "Довіра" Лариса Білозір.

Документ пропонує виключити чинні положення законодавства, відповідно до яких товари, роботи чи послуги, необхідні для запобігання виникненню/поширенню, локалізацію/ліквідацію спалахів, епідемій/пандемій COVID-19 можна було закуповувати без використання Закону України "Про публічні закупівлі" (Prozorro).

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, наявні непоодинокі випадки, коли медичні установи закуповували товар, ціна за одиницю якого була у рази вищою за фактичну, а також коли проводились закупівлі товару сумнівної якості та ефективності за відверто завищеними цінами поза тендерною процедурою.

Загалом, у 2020 році поза конкурентною процедурою було проведено 130 тис. ковідних закупівель на 27,1 млрд грн, певна частина з яких була не ефективною. За період січень-квітень 2021 р. таких процедур було 41 тис. на суму 7,4 млрд грн. Тому було вирішено подати до парламенту законопроект, який дозволить відновити прозорість здійснення медичних закупівель та створення надійного механізму для закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів COVID-19.

Законопроект передбачає, що на період дії карантину буде залишено позатендерну процедуру для закупівлі лікарських засобів, вакцин, імунобіологічних препаратів, розхідних матеріалів для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 та медичних виробів для вакцинації від COVID-19, медичного обладнання для закладів охорони здоров’я, що надають допомогу пацієнтам, хворим на COVID-19, системи постачання медичних газів, щоб лікарні та МОЗ могли оперативно здійснювати їх закупівлю.

Разом з тим, пропонується встановити, що на період дії карантину закупівля товарів (крім лікарських засобів, вакцин, імунобіологічних препаратів, розхідних матеріалів для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 та медичних виробив для вакцинації від COVID-19, медичного обладнання для закладів охорони здоров’я, що надають допомогу пацієнтам, хворим на COVID-19, системи постачання медичних газів) та послуг, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), здійснюється в порядку, передбаченому для проведення спрощених закупівель, відповідно до статті 14 закону України "Про публічні закупівлі".

Нагадаємо, раніше Міністерство охорони здоров'я перерозподілило 1,2 млрд грн на лікування коронавірусу

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme