Рада ухвалила необхідний для програми МВФ "банківський" законопроект

Верховна Рада розглянула поправки та ухвалила у другому читанні законопроект №4367 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення питань організації корпоративного управління в банках та інших питань функціонування банківської системи", ухвалення якого є важливою умовою в рамках програми stand-by Міжнародного валютного фонду (МВФ)

Редактор стрічки новин
Рада ухвалила необхідний для програми МВ…
Фото: Дмитро Разумков/Facebook

За відповідний законопроект проголосували 279 народних депутатів, передає Depo.ua.   

До проекту закону до другого читання подали понад 1200 поправок, однак не всі автори наполягали на їх розгляді.

Ініціатором законопроекту є голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, нардеп від "Слуги народу" Данило Гетманцев. 

законопроект №4367 - голосування у Раді

Основна мета законопроекту - вдосконалення корпоративного управління в банках, зокрема посилення відповідальності ради та правління банку, системи внутрішнього контролю та управління ризиками. Зазначалося, що законопроект упроваджує нову структуру капіталу (включно з буферами капіталу), яка посилить здатність банку поглинати збитки, а також додаткові вимоги до членів ради і правління банку.

Нацбанку буде надано право встановлювати банкам індивідуальний розмір економічних нормативів у залежності від ризикованості діяльності та право вимагати зміни персонального складу ради або правління банку, якщо поточний склад цих органів не здатний забезпечувати ефективне управління і контроль за діяльністю фінустанови.

Законопроект також уточнює окремі норми банківського законодавства, зокрема щодо консолідованого нагляду за банківськими групами, ліцензування банків, погодження набуття істотної участі в банках і вимог до їх структур власності.

Цей закон впроваджує нову структуру капіталу, яка посилить здатність банку поглинати збитки. Передбачається, що з'являться додаткові вимоги до членів ради і правління банку, зокрема щодо їх колективної придатності (наявність у членів ради/правління банку спільних/сукупних знань, навичок, досвіду в обсязі, необхідному для розуміння усіх аспектів діяльності банку).

Згідно з документом, кількість заступників глави Національного банку зросте до шести осіб. Таке рішення пов'язане з розширенням повноважень нацрегулятора з курирування небанківського фінансового сектора. При цьому від норми про ліквідацію посади першого заступника глави НБУ відмовилися.

Нагадаємо, 20 травня Верховна Рада схвалила за основу законопроект №4367 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення питань організації корпоративного управління в банках та інших питань функціонування банківської системи

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme