Рада ухвалила закон про медіацію: Що це означає

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроект про медіацію

Редактор стрічки новин
Рада ухвалила закон про медіацію: Що це…
Фото: Pixabay

Документ, зареєстрований у парламенті під номером 3504, закріплює на законодавчому рівні можливості проведення процедури медіації, яка полягатиме у добровільному позасудовому врегулюванні конфлікту шляхом переговорів між його сторонами, за допомогою медіатора.

За відповідний законопроект віддали свої голоси 302 народні обранці, передає Depo.ua.

Як зазначається у пояснювальній записці до закону, медіація поширена в світовій практиці і дозволяє обирати досудові і позасудові способи для вирішення спорів при збереженні можливості звертатись до суду для їх вирішення. В Україні медіація з роками почала набувати поширення, однак законодавчо цей інститут не був врегульований. 

Згідно із законом, процедуру медіації в Україні зможуть застосовувати у будь-яких конфліктах (спорах), які виникають, зокрема, з цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних правовідносин, а також у кримінальних провадженнях при укладенні угод про примирення між потерпілим та підозрюваним, обвинуваченим та в інших сферах суспільних відносин.

Також документ визначає стимули для громадян, щоб вони не йшли з будь-якими суперечками до суду і перенавантажували його, а могли дійти порозуміння та вирішити свої питання завдяки неупередженій особі медіатора, додали в Мінʼюсті.

Нагадаємо, законопроект про медіацію надійшов на розгляд Верховної Ради ще у 2016 році. У 2019 році Верховна Рада не набрала достатньої кількості голосів, щоб ухвалити законопроект про медіацію в другому читанні.

Після цього у липні 2020 в першому читанні був ухвалений новий законопроект про процедуру медіації

Читайте також: Вирішити конфлікт без суду: Що таке медіація і чому її хочуть запровадити в Україні

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme