Рада ухвалила закон про військових капеланів

Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому проект закону про Службу військового капеланства
 

Журналіст відділу новин
Рада ухвалила закон про військових капел…
Фото: ЗСУ

За законопроект №4626 "Про Службу військового капеланства" проголосували 291 народний депутат.

Про це інформує Depo.ua.

Законопроект №4626 передбачає створення в Україні Служби військового капеланства, як самостійного структурного підрозділу у складі військових формувань.

Його розробку ініціював депутат фракції "Голос" Роман Костенко, а над текстом працювали представники Збройних сил України, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, церков та релігійних організацій.

Ухвалений Радою закон "Про Службу військового капеланства" передбачає створення в Україні Служби військового капеланства як самостійного структурного підрозділу військових формувань.

Сама служба буде підпорядковуватись безпосередньо командуванню військової частини, а її чисельність не може бути меншою ніж 0,2% чисельності відповідного військового формування.

Згідно із законопроектом, капелани, крім душпастирства над військовослужбовцями, також консультуватимуть військове командування з питань релігійної ситуації у підрозділі – як в пункті постійної дислокації, так і в районах виконання завдань, включно з зоною бойових дій.

При цьому військові капелани не отримуватимуть зброї та боєприпасів, а також за жодних обставин не будуть залучатись до чергувань, нарядів і проведення службових розслідувань.

За новим законопроектом, капеланом може бути громадянин України з вищою богословською освітою, який є священнослужителем зареєстрованої в Україні Церкви чи релігійної організації та який отримав мандат від власної Церкви на право здійснювати капеланську діяльність.

Також з моменту набуття ним чинності капелани в Україні отримають статус військовослужбовців з усіма правовими наслідками та відповідними соціальними гарантіями.

Нагадаємо, 21 травня Верховна Рада ухвалила у першому читанні за основу проект закону про Службу військового капеланства.

Читайте також: Військовослужбовці без зброї: Що змінить новий закон про капеланів

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme