Рада ухвалила законопроект Зеленського про корінні народи України

Верховна Рада ухвалила за основу та в цілому проект закону №5506 про корінні народи України

Ірина Костенко
Шеф-редактор стрічки новин
Рада ухвалила законопроект Зеленського п…
Фото: Скріншот

За відповідне рішення проголосували 325 народних депутатів, передає Depo.ua.

Жодного голосу документ не отримав лише від представників ОПЗЖ, які вкотре проігнорували позачергове засідання парламенту.

"Слуги" віддали за законопроект 226 голосів, "Європейська Солідарність – 25, "Батьківщина" – 19, "Партія "За майбутнє" – 18, "Голос" – 15, "Довіра" – 13, позафракційні нардепи – 9.

Рада ухвалила законопроект Зеленського про корінні народи України

Зазначимо, що ініціатором законопроекту виступив президент Володимир Зеленський.

Головним з опрацювання цього закону є комітет із питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Відомо, що документ, насамперед, встановлює поняття "корінний народ України" – автохтонна етнічна спільнота, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлює себе корінним народом України, становить етнічну меншість у складі її населення і не має власного державного утворення за межами України.

Що пропонує законопроект

1. Визначає правовий статус та основні права корінних народів України.

2. Визначає корінними народами України ті, що сформувались на території Кримського півострова: кримські татари, караїми, кримчаки.

3. Передбачає, що держава сприяє представництву корінних народів в органах влади.

4. Гарантує захист корінних народів від актів геноциду, примусу чи насильства.

5. Корінні народи визначають власну національну символіку та порядок її застосування, мають право розвивати свою історію, мови, традиції, відновлювати та зберігати об'єкти культурної спадщини.

6. Встановлює, що заперечення етнічної приналежності чи етнічної самобутності корінних народів забороняється.

7. Передбачає, що корінні народи через представницькі органи мають право створювати свої ЗМІ.

8. Визначає правовий статус представницьких органів корінних народів, їх ресурсного забезпечення.

9. Встановлює, що представники корінних народів можуть включатися до складу делегацій України для участі в роботі міжнародних організацій, конференцій, у міжнародних переговорах з питань, що стосуються прав корінних народів.

Отже, ухвалення документу не тільки визначить правовий статус корінних народів, але й дасть їм можливість у повній мірі володіти всіма правами людини/свободами, а також бути представленими в органах влади.

Крім того, проект закону створює умови для реалізації окремих норм закону про державну мову у частині врегулювання особливостей застосування корінних народів.

Нагадаємо, дещо раніше президент Росії Володимир Путін обурився через те, що в законопроекті про корінні народи України росіяни зазначаються як некорінні.

За словами Путіна, це нібито може привести до скорочення загального числа росіян, що за своїми наслідками "можна порівняти із застосуванням якоїсь зброї масового ураження".

Крім того, президент РФ наголосив, що українська влада "явно недружня" до Кремля.

Водночас міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що повну відповідальність за провалля між нашими громадянами і росіянами несе саме Путін і наголосив, що українці та росіяни – два різних народи.

Довідка: 18 травня президент України Володимир Зеленський анонсував внесення в Раду законопроекту про корінні народи України.

Дещо пізніше у парламенті зареєстрували відповідний проект закону №5506. Він визначає права корінних народів та особливості їхньої реалізації задля сприяння консолідації та розвитку української нації, а також розвитку етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності таких народів.

Відомо також, що документ визнає корінними народами кримських татар, караїмів і кримчаків.

Водночас російський постійний представник при Раді Європи Іван Солтановський з обуренням повідомив, що Росія проситиме реакції РЄ на законопроект Зеленського, в якому росіян не внесли до переліку корінних народів України.

8 червня у Раді відповіли на закиди Росії щодо законопроекту про корінні народи України.

10 червня комітет Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримав законопроект Зеленського про корінні народи.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme