Рада відтермінувала на 9 місяців обов'язкову подачу інформації про кінцевих бенефіціарів

Верховна Рада відтермінувала на 9 місяців термін обов'язкового внесення до Єдиного державного реєстру інформації про кінцевих бенефіціарів суб'єктів господарювання та громадських організацій

Редактор стрічки новин
Рада відтермінувала на 9 місяців обов'яз…
Фото: Верховна Рада

Парламент ухвалив першому читанні за основу та в цілому з техніко-юридичним опрацюванням закон про внесення змін до деяких законів України щодо зазначення та подання відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності юридичної особи № 5807. 

За відповідний документ віддали свої голоси 342 народні депутати, передає Depo.ua.

Як зазначають автори законопроекту, закон передбачає, що у разі, якщо засновниками юридичної особи є виключно фізичні особи, які і є кінцевими бенефіціарами, інформація про її кінцевого бенефіціарного власника не зазначається.

Також документ передбачає, що фізична особа, яка є кінцевим бенефіціаром, подає копію документа, що посвідчує особу лише у разі відсутності такого документа у матеріалах реєстраційної справи або за умови внесення змін до них. Законом збільшується строк повідомлення державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності з трьох місяців до одного року з дня набрання чинності НПА, яким затверджена форма та зміст структури власності.

Подавати документи потрібно усім юрособам. Цього не потрібно робити лише політичним партіям, профспілкам, адвокатським об'єднанням, торгово-промисловим палатам, ОСББ, релігійним організаціям, державним органам та комунальним підприємствам. Громадські організації також повинні розкрити бенефіціарів.

За словами нардепа Ігоря Фріса, який є одним з ініціаторів закону, у майбутньому також планують звільнити від такого зобов'язання громадські організації, благодійні організації, садові кооперативи тощо.

Від початку передбачалося, що дані про бенефіціарів в обов'язковому порядку вноситимуть з 10 жовтня 2021, а порушники мають сплатити штрафи від 17 до 51 тисяч гривень.

Щоб встигнути зареєструватися без штрафів, за словами депутатів, у ЦНАПах останніми днями були величезні штрафи. Обов'язок вносити дані про бенефіціарів передбачений законом про запобігання легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом.

Закон терміново передали на підпис президентові. Щоб закон набув чинності вчасно, президент має підписати його щонайпізніше завтра.

Нагадаємо, У 2019 році Верховна Рада ухвалила закон "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення", який вимагає від компаній оприлюднення бенефіціарів.

Читайте також: Розкриття бенефіціарів: Чому біля ЦНАПів зараз шикуються великі черги

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme