Разумков пояснив, чому в Україні не працює деолігархізація

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков розповів, чому в Україні поки що не працює деолігархізація та що для її повноцінного запуску потрібно зробити владі

Христина Макогон

Як пише Depo.ua із посиланням на інтерв'ю Разумкова програмі "Велика деолігархізація" на телеканалі "Україна 24", деолігархізація не працює в нашій країні тому, що в ній немає стійкої законодавчої антикорупційної системи.

Разумков зазначив, що народним депутатам потрібно ухвалити ще низку законопроектів, пов'язаних з боротьбою з корупцією.

"В першу чергу, якщо ми говоримо про вплив грошей на владу або владу на гроші в поганому розумінні цього слова, то це дійсно закони, які пов’язані з боротьбою з корупцією", – сказав він.

Разумков вважає, що Україні потрібен лобізм – так, як це працює в США чи ЄС.

"Це прозорі та зрозумілі і зафіксовані, фактично, зносини між представниками влади та бізнесу, де відстоювання своїх інтересів – а бізнес повинен відстоювати свої інтереси – відбувається публічно, прозоро з укладанням контрактів між лобістами так званими, які співпрацюють і з владою, і з бізнесом. І ми розуміємо, хто є кінцевим бенефіціаром тих чи інших рішень", – сказав він.

На думку Разумкова, це знімає як корупцію, так і робить зрозумілим для суспільства, "чому ти підтримуєш або не підтримуєш той чи інший законопроект".

Також він вважає, що на заваді деолігархізації в Україні стоїть відсутність прозорості відносин між представниками влади та бізнесу: "Тому що дуже часто це відбувається, кажучи російською "под покровом ночи" – це дуже погана українська звичка, традиція, її точно треба позбуватися". Спікер парламенту переконаний, що такі зустрічі навіть потрібно вносити в реєстр.

Ще одним кроком до повної деолігархізації він вважає ефективне антимонопольне законодавство, яке буде виконувати функцію боротьби з природними або неприродними монополіями. У приклад він ставить США.

"Це антимонопольне законодавство, яке ефективно може виконувати функцію боротьби з природними або не природними монополіями, які існують в українському бізнес-середовищі, це теж правда. І прийняття відповідних законопроєктів, а навіть не прийняття, тому що база законодавча у нас є, а виконання цих законів дасть змогу змінити ситуацію", – пояснив він.

Нагадаємо, що 1 липня Верховна Рада підтримала за основу законопроект №5599 про олігархів. Згідно з ним, визначати, хто є олігархом – буде РНБО, головою якого є президент.

Документ розкритикував голова Верховної Ради Дмитро Разумков, який побачив у ньому конфлікт інтересів. Також президентський законопроект критично оцінили в комітеті ВР з питань інтеграції України до ЄС.

Читайте також: Час для торгів: Скільки олігархів залишиться до другого читання закону про них

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua