Реконструкція регіональних аеропортів за програмою президента Зеленського "Велике будівництво" сприятиме зростанню ВВП, – ЗМІ

Рекордні 2,5 млрд гривень, які держава цього року планує інвестувати у реконструкцію регіональних аеропортів, мають "відбитися" зростанням ВВП конкретних областей та всієї країни

Журналіст відділу новин
Реконструкція регіональних аеропортів за…

Про це повідомляє РБК-Україна.

Як зазначив Федір Барна, який донедавна очолював аеропорт Миколаєва, реконструкція регіональних повітряних гаваней стимулює зростання пасажиропотоку, а кожні 10% зростання пасажиропотоку — це близько 0,5% приросту рівня ВВП.

"А за оцінкою комерційного директора аеропорту "Бориспіль" Георгія Зубка, кожен долар, вкладений у розвиток аеропорту, дає до 2,5 доларів прибутку регіону. Окрім безпосередньо авіакомпаній та аеропортів, запускаються супутні бізнеси – готелі, транспорт, ресторани, магазини тощо", — додають журналісти.

Лише в аеропорті "Дніпро" пропускна спроможність завдяки реконструкції має сягнути у 2023 році 1 млн пасажирів, а до 2045 року — до 4 млн. Схожі амбітні плани мають в Одесі. А Вінницька ОДА сподівається залучати пасажирів навіть із сусідньої Молдови.

"Цифри попередні, але немає сумнівів, що зростання пасажиропотоку в оновлених регіональних аеропортах буде. Це доводить і приклад нових внутрішніх рейсів, і навіть нещодавній потік туристів із країн Перської затоки, які проводили час не лише у Києві, але із задоволенням вирушали до Львова та Одеси", — зазначають журналісти.

Федір Барна наводить приклад ефекту від децентралізації авіасполучення та розвитку регіональних напрямків у Польщі. Там відстань між Вроцлавом та Катовіце складає 190 км, а між Краковом та Катовіце – 78 км. При цьому в 2019 році аеропорт Вроцлава мав 3 млн пасажиропотоку, аеропорт Кракова — 8,5 млн, Катовіце — 5,5 млн. За такою ж моделлю він бачить розвиток у трикутнику Миколаїв — Одеса — Херсон.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявляв, що за програмою "Велике будівництво" планують не лише відновити роботу регіональних аеропортів, а й створити національну державну авіакомпанію.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme