Ревакцинація чи бустерна доза: У МОЗ розповіли про плани на майбутнє щодо COVID-вакцинації

У МОЗ поки не планують давати дозвіл на введення українцям третьої, бустерної, дози вакцини проти коронавірусу

Редактор стрічки новин
Ревакцинація чи бустерна доза: У МОЗ роз…
Фото: Одеська ОДА

Міністерство охорони здоров'я України планує проводити повторне щеплення громадян проти коронавірусу через рік після проходження повного курсу вакцинації. Не виключено, що вакцину можна буде змінити.  

Про це заявив заступник голови МОЗ – головний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв'ю "BBC News Україна", передає Depo.ua.

"Поки ми не робимо бустерну дозу (допоміжну дозу вакцини до двох обов'язкових, – ред.). Зараз наша основна стратегія – це ревакцинація через рік", – сказав він.

За словами Кузіна, зараз тривають дискусії з приводу того, як ревакцинувати населення, а до заяв "декількох фармкомпаній" про те, що бустерна доза викликає більшу імунну відповідь, поки прислухатися рано.

"Немає достовірних статей у наукових журналах, немає офіційних позицій міжнародних організацій, що бустерна доза є рекомендованою чи буде обов'язковою", – пояснив головний санлікар.

Кузін також не виключив, що можна буде міняти вакцини при повторній вакцинації. Водночас він додав, що поки такої рекомендації немає.

"Скоріше за все, наприкінці вересня ми отримаємо нові дані про ефективність бустерної дози. Стратегії про ревакцинацію будуть розглядатися також пізніше", – сказав Кузін.

Нагадаємо, станом на 27 серпня від початку вакцинальної кампанії проти коронавірусу щеплено 5 208 200 людей, з них отримали одну дозу – 5 208 198 людей, повністю імунізовані та отримали дві дози – 3 427 847 людей (із них двоє осіб отримали одну дозу за кордоном). Загалом проведено 8 636 045 щеплень.

Раніше повідомлялося, що Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) не вважає переконливими дані щодо користі та безпечності введення бустерної дози вакцини проти коронавірусу. Водночас у серпні в Ізраїлі почали щеплювати третьою дозою вакцини Pfizer людей, старших 40 років, і вчителів. Також плани щодо третьої дози вакцини проти коронавірусу розглядають у Євросоюзі. 

Читайте також: Україна на карантині до 31 серпня: Що відбувається (ХРОНІКА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme