Режим Лукашенка висунув остаточні обвинувачення дівчині Протасевича: Хочуть кинути за ґрати на 6 років

Росіянці Софії Сапезі, яку затримали у травні 2021 року разом з її хлопцем – опозиціонером Романом Протасевичем – висунули остаточні обвинувачення
 

Журналіст стрічки новин
Режим Лукашенка висунув остаточні обвину…
На фото: Софія Сапега Фото: Instagram Софії Сапеги

У Білорусі Сапегу, яку раніше перевели під домашній арешт, обвинувачують за статтею про розпалювання ворожнечі – за це їй загрожує до шести років ув’язнення.

Про це з посиланням на джерела повідомила російська служба BBC, а також підтвердив вітчим дівчини Сергій Дудич в ефірі "Ехо Москви", пише Depo.ua.

За даними джерел, у п'ятницю, 3 грудня, дівчину викликали у Слідчий комітет на слідчі дії. Її вітчим заявив, що обвинувачення стало несподіванкою і для Софії, і для адвокатів, і для родини.

"Зі слів консула та адвоката можу сказати, що вона психологічно розчавлена цим обвинуваченням. До того, коли ми з нею спілкувалися, до середини жовтня, все-таки була судова угода, вона не очікувала такого звинувачення, для неї це було ударом", -- розповів Дудич.

За словами чоловіка, вони сподівалися на екстрадицію його пасербиці замість суду, натомість наразі екстрадиція до Росії можлива лише після винесення вироку. Дата судового засідання поки невідома.

Адвокати Софії Сапеги справу не коментують через підписання угоди про нерозголошення.

Що відомо про Софію Сапегу

Софія Сапега є громадянкою Росії, однак має посвідку на проживання в Білорусі. Також відомо, що наразі дівчина навчається у Литві. Її затримали 23 травня в аеропорту Мінська разом з її хлопцем – опозиційним блогером Романом Протасевичем.

У Білорусі Сапегу підозрюють за кількома статтями в "злочинах, скоєних в серпні і вересні 2020 року", коли спалахнули масові протести проти режиму Олександра Лукашенка.

Раніше на одному з підконтрольних білоруській владі Telegram-каналів було опубліковано відео з дівчиною. На ньому Сапега, ймовірно, під загрозою тортур та застосування насильства, каже, що "є редактором Telegram-каналу "Чорна книга Білорусі", який публікує особисту інформацію про співробітників внутрішніх справ".

Нагадаємо, 23 травня білоруська влада вдалася до примусової посадки літака компанії Ryanair з Афін до Вільнюса під приводом можливого теракту на борту. Після посадки був заарештований активіст і опозиційний журналіст Роман Протасевич і його супутниця Софія Сапега.

Міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей заявив, що затриману дівчину опозиційного блогера Романа Протасевича Софію Сапегу, яка є громадянкою Росії, можуть помилувати або передати для відбування покарання на Батьківщину

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme