Росія не допускає МАГАТЕ до ядерних об'єктів на окупованих територіях України

Росія захопила колишні склади ядерної зброї, розташовані в окупованому Криму, та не допускає до нього інспекторів МАГАТЕ

Редактор стрічки новин
Росія не допускає МАГАТЕ до ядерних об'є…
Фото: Pixabay

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) не має доступу для контролю за ядерним матеріалом на тимчасово окупованих Росією територіях України.

Про це заявив заступник постпреда України при ООН Юрій Вітренко на засіданні Генасамблеї під час розгляду доповіді МАГАТЕ за 2020 рік, передає Depo.ua з посиланням на "Укрінформ".

МАГАТЕ не змогло зробити висновок щодо України за 2020 рік, через тимчасову окупацію Росією Криму та частин Донецької та Луганської областей.

"Це виняткова і безпрецедентна ситуація, коли одна держава-член перешкоджає Агентству виконувати свій статутний мандат на території іншої держави-члена. Це нагальна проблема, яка повинна бути належним чином і оперативно вирішена в рамках МАГАТЕ", – зазначив Вітренко, зауваживши, що бракує своєчасної реакції міжнародної спільноти на такі дії.

Росія захопила колишні склади такої зброї, розташовані в Криму, і розміщує на півострові засоби доставлення ядерної зброї.

"Усі ці дії явно ставлять під загрозу режим Договір з нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ) і становлять серйозну загрозу для регіональної та глобальної безпеки й стабільності, тому мають бути належним чином розглянуті міжнародною спільнотою", – резюмував дипломат. 

Нагадаємо, раніше начальник Головного управління розвідки МО України бригадний генерал Кирило Буданов заявив, що окупанти мають намір розмістити на Кримському півострові установки зі збагачення урану, виробництво матеріалів подвійного призначення і застосування технологій, пов’язаних з ядерною зброєю. На його думку, дії російської окупаційної адміністрації на Кримському півострові перетворять Крим на ядерний відстійник і можуть призвести до екологічної катастрофи у всьому Чорноморському регіоні.

Також раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Росія в атмосфері суворої секретності може розміщувати на окупованому Кримському півострові ядерну зброю

У квітні 2021 року очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі вперше за 10 років прибув до України. Він запевнив міністра закордонних справ Дмитра Кулебу, що питання ядерних об'єктів на окупованих територіях обговорюватиме лише з Україною. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme