Росія оприлюднила лист Лаврова західним країнам щодо "гарантій безпеки"

Міністерство закордонних справ Росії опублікувало лист свого очільника Сергія Лаврова колегам із США, Канади і країн Європейського Союзу
 

Журналіст відділу новин
Росія оприлюднила лист Лаврова західним…
Фото: МЗС РФ

У листі Сергій Лавров пише, що хоче отримати чітку відповідь на вимоги Росії щодо "гарантій безпеки".

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-службу МЗС Росії.

У листі наголошується, що Росія отримала від США і НАТО відповіді на свої вимоги щодо "гарантій безпеки", однак в них є суттєві розбіжності з російською позицією з цього питання.

"Вважаємо за необхідне негайно прояснити це визначальне з точки зору перспектив діалогу питання", – йдеться в документі.

Лавров наголосив, що Росія хоче отримати чітку відповідь на свої вимоги щодо "гарантій безпеки". У листі він цікавиться у своїх колег, як їх уряди мають намір їх виконати.

"Ми хочемо отримати чітку відповідь на питання про те, як наші партнери розуміють своє зобов'язання не зміцнювати власну безпеку за рахунок безпеки інших держав на основі прихильності до принципу неподільності безпеки? Як конкретно ваш уряд має намір виконувати це зобов'язання на практиці за сучасних умов? Якщо ви відмовляєтесь від цього зобов'язання, просимо чітко повідомити про це. … Очікуємо оперативної реакції. Вона не повинна зайняти багато часу", – підсумував Лавров.

Нагадаємо, у грудні 2021 року на тлі стягування озброєння і військових до українських кордонів, Кремль висунув Заходу вимогу гарантувати, що Україна та інші європейські держави не будуть членами НАТО. Москва також заявила, що вимагає виведення військ НАТО із країн, що долучились до Альянсу після 1997 року, зокрема з Болгарії та Румунії. У Кремлі назвали ці вимоги "гарантіями безпеки". 

26 січня 2022 року США надали письмову відповідь Росії від свого імені та імені союзників по НАТО. У відповіді на закиди Росії щодо "гарантій безпеки" йшлося про те, що Україна має право сама визначати своє геополітичне майбутнє, зокрема, і щодо вступу до Альянсу. Також прокоментував передачу відповіді Росії й генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. США розраховують на подальші контакти з Москвою після того, як вона ознайомиться з відповіддю Вашингтона.

Американці також проінформували Україну про те, як саме вони відповіли Росії.

1 лютого 2022 року президент Росії Володимир Путін звинуватив США та НАТО в ігноруванні заклопотаності Москви щодо "гарантій безпеки".

Того ж дня американські ЗМІ написали, що США отримали від Росії відповідь на пропозицію щодо "гарантій безпеки" і вважають публічні переговори з Росією щодо них непродуктивними.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme