UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Росія поводиться з Україною, як лисиця перед курником, і нападе, вигадавши для цього привід, – Блінкен

Державний секретар США Ентоні Блінкен одразу після закритого засідання країн-учасниць НАТО відкрито звинуватив Росію в ескалації напруги уздовж українського кордону і цілеспрямованому пошуку причин для нападу

 

Журналіст відділу новин
Росія поводиться з Україною, як лисиця п…
Фото: U.S. Embassy Kyiv Ukraine

Це засідання Північноатлантичної ради НАТО проводилось для обговорення скоординованої відповіді Альянсу на нарощування Росією військової могутності вздовж кордону з Україною.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на офіційний сайт уряду США.

"Починаючи з березня минулого року та продовжуючи восени, Росія здійснила масове, неспровоковане нарощування військових сил та техніки на кордоні з Україною. На сьогодні чисельність військ у цих районах становить майже 100 000 військовослужбовців, з планами мобілізувати вдвічі більше за дуже короткі терміни. Як Москва пояснює свої дії? За допомогою дезінформації. Вона стверджує, що Україна загрожує Росії, що Україна прагне спровокувати конфлікт, і що нарощування російських військ, танків та важкої артилерії має суто оборонний характер", – заявив Блінкен.

Він порівняв це з лисицею, яка каже, що їй довелося напасти на курник, тому що його мешканці нібито їй загрожують.

"Ми вже бачили таке маніпулювання інформацією раніше. Коли Росія вторглася до України у 2014 році, вона заявила, що Україна є агресором, щоб виправдати заздалегідь сплановані воєнні дії" – нагадав державний секретар США.

"І сьогодні ми знову бачимо значні зусилля щодо поширення пропаганди, спрямованої проти України, НАТО та Сполучених Штатів. Це включає шкідливі операції в соціальних мережах, використання відкритих і прихованих онлайн-проксі-ЗМІ, поширення дезінформації в теле- і радіопрограмах, проведення конференцій, покликаних змусити учасників помилково повірити в те, що в загостренні напруженості в регіоні винна Україна, а не Росія, а також використання кібероперацій для підриву діяльності засобів масової інформації та проведення операцій "злому та розкриття", тобто кіберзлому з подальшим оприлюдненням особистих даних та повідомлень", – пояснив Блінкен.

Він закликав світ не дивуватися, якщо Росія створить провокацію чи інцидент, а потім спробує використати це для виправдання військового втручання, сподіваючись, що на той час, коли світ зрозуміє хитрощі, буде надто пізно.

"Ідея про те, що Україна є агресором у цій ситуації, є абсурдною. Саме Росія вторглася в Україну майже вісім років тому. Саме Росія є військовим окупантом частини України у Криму. Саме Росія досі розпалює війну на сході України. Саме Росія не виконала жодного зі своїх Мінських зобов'язань і насправді активно порушує багато хто з них, відмовляючись визнати себе стороною конфлікту. Саме Росія неодноразово націлювалася на демократію в Україні. І саме Росія знову відправляє війська до кордону України. Всі ці дії є порушенням суверенітету України та безпосереднім та надзвичайним викликом миру та стабільності в Європі", – наголосив держсекретар США.

Нагадаємо, 7 січня міністри закордонних справ країн-членів НАТО провели позачергове онлайн-засідання через нарощування російських військ поблизу кордонів України.

Одразу після засідання державний секретар США Ентоні Блінкен зателефонував українському міністру закордонних справ Дмитру Кулебі.

Читайте також: Підготовка до ізоляції: Як НАТО поведеться з ультиматумом Путіна

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme